Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvem er i stand til at partere et lig?

Henrik Day (Foto: Linda Kastrup) og Kim Wall (Foto: Tom Wall). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den sidste uge har Danmark fået bekræftet, at TV-serien »Broen« på ingen måde er overdrevet sensationsfiktion men meget tæt på virkeligheden.

Den såkaldte »ubådssag« tog en makaber drejning, da liget af den svenske journalist Kim Wall blev fundet. Ikke nok med at hun formentlig var blevet slået ihjel, men gerningsmanden havde skåret hovedet, arme og benene af samt forsøgt at fastlåse torsoen med lænker på bundet af havet.

Det er meget sjældent, at drab bliver udført så makabert og det kræver stor udholdenhed og fysisk styrke for at partere et lig, foruden at man skal være indehaver af kraftige redskaber. Gerningsmanden må være vedholden, kynisk og kunne sætte sig ud over, at han skærer i et menneske. Han skal også kunne tåle at se blod flyde samt at udholde lugten af lig og gammelt blod.

Det kræver, at man følelsesmæssigt er meget afstumpet og uden nogen som helst form for empati eller dårlig samvittighed. Visse forbrydere har evnen til at se næsten maskinelt på deres forbrydelse og offer. Man ser ikke en dødsensangst Kim Wall, men derimod en ting, som må tilintetgøres og fjernes. Denne type gerningsmand er i stand til at holde hovedet helt koldt og endda effektivt planlægge at slette sine spor og dermed besværliggøre politiets efterforskning.

Ved at skære hovedet af, fjerner man jo en oplagt identifikationsmulighed inklusive en persons tandsæt, som retsmedicinere ofte kan identificere folk på. Ved at smide liget i vandet kan det være svært for politiet at få egnet DNA-materiale, men gudskelov var liget ikke så medtaget, at retsmedicinerne måtte give op.

Manglende empati og følelseskulde ses især hos psykopater, og undersøgelser har vist, at der er en række forskelle mellem psykopaters og normale menneskers hjerne, der kan forklare, at nogle uden problemer kan torturere andre, dræbe og minutiøst slette sine spor.

Den følelseskolde psykopat kan med andre ord slet ikke fremkalde de almindelige følelser af moral, empati og frygt, som normale mennesker får, når de sættes i en svær situation. I visse tilfælde kan psykopater ligefrem opnå nydelse ved deres gerninger. De kan se det hele som en leg, og ofte har de et overdrevet stort selvbillede med narcissistiske træk, som medfører, at de uden skyld og samvittighed retfærdiggør deres handlinger. Ofte har de kun hån til overs for både offeret og de efterladte og ser politiet som latterlige amatører. I fiktionens verden er psykiateren Hanibal Lector spillet af Anthony Hopkins fra filmen »Ondskabens øjne« et glimrende eksempel på denne persontype.

Vejen til at forstå disse afstumpede mennesker er altså, at man ikke tager udgangspunkt i sin egen moral og ordentlighed, men erkender at enkelte mennesker kan agere som monstre og slet ikke ser noget problem heri. Kort sagt: Gem naiviteten væk og se uhyret direkte i øjnene uden frygt eller medlidenhed.