Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det sidste par uger har flere af mine patienter spurgt, om antidepressiv medicin er helt virkningsløs. Årsagen er offentliggørelsen af en ny undersøgelse, der ifølge flere medier viste, at antidepressiv ikke virkede. Den nye undersøgelse er godt nok ny, men bygger på gamle data. Der er nemlig tale om en såkaldt metaanalyse, hvor man samler alle undersøgelser af antidepressiva og på statistisk vis analyserer dem sammen. Man har altså ikke udført en ny undersøgelse, hvor patienter er blevet fordelt i to grupper og sammenlignet.
Jeg læste straks undersøgelsen og kunne konstatere, at undersøgelsen faktisk viste, at der er effekt af antidepressiva. Men man kan diskutere, hvor stor effekten er.
Så hvorfor blev undersøgelsen fejlciteret? Måske fordi en historie om virkningsløs medicin sælger bedre end det modsatte? Måske fordi journalisterne ikke forstår at læse kompliceret videnskabelig litteratur? Måske fordi nogen har et horn i siden på psykiatrien?
Formanden for depressionsforeningen advarede i sidste uge i et indlæg i Politiken mod, at patienter kritikløst lytter til dette forkerte budskab, idet det kan få alvorlige konsekvenser, hvis en patient pludselig ophører med sin medicin. I værste fald kan personen begå selvmord. Antallet af selvmord i Danmark er faldet markant siden 1980erne.
Skepsis over for psykiatri
De første »lykkepiller« kom på markedet i slutningen af 1980erne og betød en kraftig stigning i antallet af personer, der fik antidepressiv medicin. Om der er en direkte sammenhæng mellem udbredelsen af antidepressiv medicin og nedgangen i antallet af selvmord, ved vi ikke med sikkerhed, men det er en nærliggende tanke.
At antidepressiv er effektiv bør ikke undre nogen. For de myndigheder, der godkender medicinen, giver kun grønt lys for et præparat, hvor der er dokumenteret effekt. Betvivler man effekten af antidepressiv medicin, betvivler man derfor også kvaliteten af sagsbehandlingen hos Den Danske Lægemiddelstyrelse, Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og Den Amerikanske Lægemiddelmyndighed (FDA).
Jeg tror, at diskussionen om antidepressiv medicins virkning ikke kun skyldes ubegrundet skepsis over for psykiatrien. Det handler om en grundlæggende antiautoritær holdning hos mange danskere.
Flere og flere mener, at de er meget klogere end lægen, advokaten og sagsbehandleren. Lægen reduceres til en rådgivende automat, hvor man kan trække den vare, man selv synes, man har behov for. Dele af befolkningen er efterhånden så antiautoritær, at den risikerer at lide skade på helbredet. For der stilles nemlig ikke spørgsmålstegn ved effekten af f.eks. naturmedicin, psykoterapi og coaching.
Kun til lettere depressioner er der dokumenteret effekt af psykoterapi. Så hvis vi ikke skal ordinere antidepressiv medicin til sværere depressioner, hvad skal vi så tilbyde disse patienter? Varme bade, medlidenhed og urtete? De bliver de næppe raske af.
Jeg mener, at tiden nu er til at genopbygge troen på autoriteter. Vi skal have tillid til, at lægen, advokaten, politimanden og sagsbehandleren vil det bedste for os. Jeg er ikke blevet læge for at genere mine patienter. Jeg blev læge for at hjælpe dem.
- Henrik Day Poulsen er psykiater, ph.d.