Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvad skal museerne egentlig handle om?

»Det bør være indlysende, at museernes centrale opgaver er at forske, indsamle og bevare inden for deres særlige ansvarsområde.« Arkivfoto fra Nationalmuseet Fold sammen
Læs mere
Foto: Nationalmuseet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Thomas Bloch Ravn er en af de mest initiativrige og visionære museumsledere, som Den gamle By i Aarhus har haft – måske bortset fra grundlæggeren Peter Holm.

Derfor er det lidt ærgerligt for en ældre museumsmand at læse hans kronik i Berlingske 6. januar, der har overskriften »Et godt museum handler om ’mig’ – og noget, der er større«, og fortsætter: Fordi museerne skal bevare og forske, men udgangspunktet må altid være gæster og brugere. Det er samme holdning, som andre fremtrædende museumsfolk har givet udtryk for.

Det bør være indlysende, at museernes centrale opgaver er at forske, indsamle og bevare inden for deres særlige ansvarsområde – og dernæst formidle og udstille så professionelt, at gæsterne ikke flygter af kedsomhed. Sagen er jo, at de videnskabelige processer på museerne er livsvigtige, fordi de giver stof til yderligere forskning, der kan give de besøgende nye autentiske udstillinger.

Og så er der også den befolkning, hvis historie og identitet det pågældende museum er sat til at arbejde med, og de frivillige, hvis indsats museerne er meget afhængige af. Hvis ikke de tages med både i forskningen og i formidlingen, vil museet ikke kunne styrke sin egen faglighed, fordi inspirationen til og nødvendigheden af museet netop ligger i det faglige (lokale) ansvarsområde og ikke i publikums tilfældige begejstring over et eller andet udstillingsstykke, en event eller et rollespil.

Vi har for mange museer, der skubber det museale (antikvariske) arbejde til side til fordel for den avancerede formidling for at øge besøgstallene, entreindtægterne og synligheden i det lokale og nationale landskab. Museerne vil gerne være fyrtårne og give de besøgende oplevelser, der ikke er kedelige – som museerne var i gamle dage.