Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvad koster et barn?

Foto: Maria Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er meget fokus på børnefamilier og deres dilemma mellem arbejdsliv og familieliv, og man skal ikke møde mange af slagsen, før det går op for én, at der er noget om snakken.

Sammenlignet med tidligere er der ikke det store dyk i kvinders arbejdstid, fordi de får børn, og allerede når børnene kommer i skolealderen, er moderen tilbage i noget nær fuldt omfang.

For faderen er der ingen forskel, han arbejder ufortrødent videre, hvad enten barnet er småt eller stort. For flertallet af dagens børnefamilier er normen da også to fuldtidsjob med mere end 70 timers arbejde på en uge.

Én grund til det meget arbejde er, at arbejde i stort omfang udbydes i pakker – enten fuldtid eller deltid – og godt nok skal halvdelen af de beskæftigede ikke møde til faste tider hver dag, men det ændrer ikke meget ved udfordringen i at få det daglige tidspuslespil til at gå op.

Hertil kommer, at børn ikke er gratis. Der skal mad på bordet, tøj på kroppen, legetøj til udfordring og underholdning, og der skal betales for institutionspladser for blot at nævne nogle af de udgifter, der følger med at have børn.

På den anden side af millionen

Hvis man gør det hele op og beregner, hvad det koster at have et barn fra fødsel til dets atten­de år, er det på den anden side af millionen. For ét barn kan beløbet beregnes til 1.370.000 kr., som skal skaffes hen over årene, og hvis man har to, skal der puttes 1.300.000 kr. oveni, og yderligere 1.290.000 kr., hvis man har tre børn. For familier med to børn er det altså en investering på over to en halv million kroner.

Heldigvis kommer børnechecken til hjælp, så det »kun« bliver til 1.130.000 kr. for det første barn og 1.060.000 kr. for andet hhv. tredje barn.

Det betyder, at der hver måned skal omkring 6.000 kr., hvis der er ét barn, 12.000 kr. hvis der er to, og 18.000 kr., hvis der er tre børn, til at dække udgifter til børnenes mad, tøj, legetøj, underholdning, osv.

Hvis børnechecken trækkes fra, koster hvert barn ca. 1.000 kr. mindre om måneden.Det hører med, at disse beløb stort set er de samme hen over børnenes alder. Der er heller ikke den store forskel i udgifter, om det er piger eller drenge, der skal opfostres.

Op til hver tredje tjente krone

Med en samlet indkomst efter skat i en familie med børn på godt 600.000 kr. om året eller 50.000 kr. om måneden, hvilket er almindeligt, svarer det til, at en tiendedel af indkomsten går til udgifter til barnet, hvis der er ét, en femtedel, hvis der er to børn, og en tredjedel, hvis der er tre børn. Og det er altså, når børnechecken er modregnet.

Det kan også angives ved det antal ugentlige timer, der skal arbejdes, for at udgifterne til børnene er dækket ind. Det bliver så 7½, 15 og 24 timer hver uge ud af de 74 timer, som er den normale ugentlige arbejdstid for mange børnefamilier.

Det betyder selvfølgelig ikke, at nogle af de resterende timer ikke også kaster noget af til børnene, men det må de så deles om med forældrene.

Kilder: Bonke & Wiese (2016) »Minimums­budget for forbrugsudgifter« Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Jens Bonke er lic.polit. og adjungeret professor