Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvad er Dansk Folkepartis økonomiske politik?

»Dansk Folkeparti kan præsentere nul og niks, selvom de er en del af den regerende blå blok. Vi ved, hvad Dansk Folkeparti ikke vil: topskattelettelser, højere folkepensionsalder, flad boligskat, mere konkurrence på taximarkedet mv. Deres bidrag til alle økonomiske forhandlinger med regeringen er, at der skal være mindre eller slet ikke noget af det, regeringen foreslår. Og så noget med udlændinge.«

Foto: Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste dage har budt på valentinshistorier om tilnærmelser mellem Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl og Socialdemokratiets Mette Frederiksen. Egentlig er det passende: Det er to partier, der ikke har en økonomisk politik.

Men Socialdemokratiet tilhører oppositionen – Dansk Folkeparti kan præsentere nul og niks, selvom de er en del af den regerende blå blok (kan nogen huske den?) Vi ved, hvad Dansk Folkeparti ikke vil: topskattelettelser, højere folkepensionsalder, flad boligskat, mere konkurrence på taximarkedet mv. Deres bidrag til alle økonomiske forhandlinger med regeringen er, at der skal være mindre eller slet ikke noget af det, regeringen foreslår. Og så noget med udlændinge.

Kristian Thulesen Dahl var formand for Finansudvalget i Folketinget 2001-2011. Det er længere tid, end en amerikansk præsident kan sidde ved magten. Han har været medlem af Nationalbankens repræsentantskab siden 2001. Det er så lang tid, at de, der blev født på samme tid, i dag kan købe øl lovligt. Han ankom altid til finanslovsforhandlinger i VKO-tiden med papirer spækket med gule lapper. Han må være en af de politikere med mest erfaring med økonomisk politik. Alligevel har Dansk Folkeparti under hans ledelse intet på hylderne.

Retfærdigvis skal det siges, at Dansk Folkeparti faktisk præsenterede en plan under valgkampen i 2015, som bød på 64 mia. kr. velfærdsgoder frem mod 2020 uden antydningen af finansiering. DF slår sig op på at ville passe på Danmark, men vi har svært ved at se, at man kan gøre det, når man ikke vil andet end gældsætte nationen. Selv Ebberød Banks direktør havde nok set, at den var gal, men vi vil dog gøre Thulesen Dahl den tjeneste at se bort fra planen.

Under Pia Kjærsgaard tog Dansk Folkeparti ansvar for dansk økonomi med mange aftaler – ikke mindst med reformer af skat, dagpenge, efterløn og folkepension. Det kunne selvfølgelig have været langt mere ambitiøst, men der kom trods alt solide resultater ud af det. Det er ikke fordi, at DF fra naturens hånd skyr ansvar og resultater.

Måske er grunden til, at DF under Kristian Thulesen Dahl endnu ikke rigtigt har fået noget ud af de mange mandater, at de simpelthen ikke har noget at byde ind med – udover nej, nej og nej? Måske er det derfor, at man betakkede sig for regeringsansvaret?

Vælgerne har sammensat Folketinget på den måde, at vi ikke kommer udenom DF, hvis vores partiers politik skal føres ud i livet. Derfor er det et vilkår, at der skal indgås masser af kompromiser i svære forhandlinger. Men man kan ikke forhandle med et parti, som ikke har nogen politik. Kommer der ikke noget på hylderne, kan vi anbefale DF-vælgerne at overveje, om de ikke i stedet burde stemme på et parti, der både har en politik og arbejder på at få den igennem.

Alex Vanopslagh er kandidat til Københavns Borgerrepræsentation for Liberal Alliance, Caspar Stefani er kandidat til Folketinget for Det Konservative Folkeparti og Nicolai Svejgaard Poulsen er tidl. kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre.