Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Husk nu hovedstaden, Mette!

Mette Frederiksen afviste i en valgdebat med Lars Løkke Rasmussen kategorisk, at der skulle tages penge fra København i en kommende udligningsreform. Det var i stedet de rige kommuner nord for København, der skulle holde for. Det løfte regner alle københavnere med, at statsministeren lever op til.

»På københavnernes vegne har jeg bare et simpelt ønske til den kommende statsminister: Husk nu hovedstaden, Mette!« skriver Cecilia Lonning-Skovgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Så gik der hul på bylden, og Danmark har nu fået en socialdemokratisk mindretalsregering båret på ryggen af en række krav fra støttepartierne.

En regering er selvfølgelig per definition sat i verden for at tænke mest muligt på alle danskere, når kursen skal sættes.

Så på københavnernes vegne har jeg bare et simpelt ønske til den nye statsminister: Husk nu hovedstaden, Mette!

For det er så uendelig vigtigt, at en ny regering husker på, at København er den vækstmotor, som trækker resten af Danmark fremad.

I dag er det 40 procent af bruttonationalproduktet, der skabes i hovedstaden. Og det er hovedstadsområdet, der tiltrækker 85 procent af de udenlandske investeringer. Det er godt for den nye finansminister, fordi det spreder vækst og udvikling i hele landet.

Hvad kan man så ønske sig konkret af en ny regering og dens støttepartier? Jeg ser i hvert fald fire indsatsområder:

1. Invester i hovedstaden

​​Københavnerne har en berettiget forventning om, at en ny regering vil prioritere både infrastruktur og ikke mindst planerne om den kunstige ø Lynetteholmen med masser af nye boliger og arbejdspladser.

Det er mit håb, at den nye regering vil få øje på alle de innovative ideer i den tidligere regerings investeringsplan med alt fra havnetunnel til næste etape af metroen og udvidelse af de nordsjællandske motorveje.

2. Fokuser på den grønne omstilling

​​Københavnerne har stemt for en grøn regering, men det skal være en grøn omstilling med konsekvens. Vi skal investere i forskning og grønne arbejdspladser og prioritere de løsninger, der batter mest for klimaet og ikke bare er populistisk symbolpolitik.

Her har de såkaldt grønneste partier på Københavns Rådhus indtil nu skuffet fælt. Tænk bare på Amager Fælled, hvor Enhedslisten og Alternativet stemte imod fredningen af den gamle Strandeng. Heldigvis trak SF og de Radikale, sammen med socialdemokraterne og de borgerlige, tingene i en fornuftig retning, og sikrede fredningen og byggeri af boliger på en anden grund uden naturværdi. Mere af den form for praktisk grøn politik, tak.

3. Behold københavnske jobs

​​Med det nye flertal må vi forvente, at det er slut med udflytning af statslige arbejdspladser. Jeg glæder mig over, at byens arbejdsmarked kunne absorbere størstedelen af de medarbejdere, der valgte ikke at flytte med. Men nu ikke mere udsultning af hovedstaden, Mette, please.

4. Skab fair udligning mellem kommunerne

​​Mette Frederiksen afviste i en valgdebat med Lars Løkke Rasmussen kategorisk, at der skulle tages penge fra København i en kommende udligningsreform. Det var i stedet de rige kommuner nord for København, der skulle holde for.

Det løfte regner alle københavnere med, at statsministeren lever op til. For den afledte effekt ved at bremse et vækstlokomotiv er, at væksten og udviklingen mister fart i hele landet.

Så budskabet er klart: Vi skal som danskere være stolte af København og arbejde for, at hovedstaden bliver stærkere, for det kommer hele kongeriget til gode.

Det gør en rød regering klogt i at tage til sig.