Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hurra for en landsindsamling

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et godt TV-show. Stort publikum. En stribe dygtige og kendte musikere og kunstnere. Kendte TV-værter. Et »Vild med dans«-show omdannet til velgørenhedsshow. Hele apparatet fra nyhedsudsendelser til den øvrige programflade sat i svingninger op til kulminationen. Massiv forreklame.

Vi kender efterhånden opskriften på de vellykkede landsindsamlinger, som DR og TV 2 bidrager med hvert år. DR har taget sig af en årlig Danmarksindsamling for 12 organisationer til de fattigste i verden, og TV 2 har sat sig i spidsen for at samle ind til patientorganisationer som Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse med »Knæk Cancer«-ugen. Millionerne ruller hos os danskerne ved sådanne lejligheder via overtakserede sms’er, bidrag på nettet eller via telefonen og auktioner, alt imens der udloddes biler, rejser, kjoler, diamantøreringe eller andet til heldige deltagere i hele showet. Det er åbenbart det, der skal til for at få os til at være rigtigt gavmilde.

Beløbene, der indsamles ved disse landsindsamlinger, er stigende, og konkurrencen om at overgå sidste års resultat benhård for værterne på disse shows. Eksempelvis indsamlede DR i år godt 76 mio. kr. til de 12 bistandsorganisationer bag Danmarksindsamlingen. TV 2s »Knæk Cancer«-kampagne i 2012 gav 102 mio. kr. Det samlede resultat for 2013 er endnu ikke gjort op. Ved siden af disse TV-styrede landsindsamlinger foregår der hele året rundt husstandsindsamlinger, og mere end 50.000 danskere involverer sig i at hjælpe til med det. Her i efteråret er der alene fem af den slags. De fire for CARE Danmark, Ibis, Red Barnet og Røde Kors har fundet sted og i november følger Dansk Flygtningehjælps indsamling. Her ligger niveauerne på mellem otte og 12 mio. kr. Disse indsamlinger er meget ofte koncentreret om konkrete støtteprojekter.

Alle disse landsindsamlinger foregår efter en gammel lov fra 1971. Efter et alenlangt tilløb har justitsministeren nu på lovprogrammet i år at få revideret listen over organisationer, som overhovedet må lave indsamlinger, og moderniseret lovgivningen. Herunder er det tanken, at et nyt indsamlingsnævn skal overtage kontrolopgaverne med offentlige indsamlinger fra politiet. Der bliver indført etiske retningslinjer for medlemshvervning via telefon og på gaden for de godgørende foreninger og en klageadgang. Alt sammen vældig fint. Hvad, der til gengæld ikke er fint, er, at det ser ud til, at regnskaberne for sådanne indsamlinger ikke længere skal offentliggøres i dagbladene, men alene på nævnets internetside, hvor der næppe bliver trængsel af trafik. En del af danskernes store engagement i landsindsamlingerne handler jo også om, at vi gerne vil være forsikret om, at pengene går til de rigtige formål og ikke havner i administration og fejlslagne projekter.

Justitsministeren skulle hellere øge offentlighedskravet til den slags end indskrænke det. Det vil nemlig sikre, at vi også i fremtiden har lyst til at lade millionerne rulle ved disse lejligheder. Man kan nemt forestille sig, at andre patientorganisationer står i kø hos TV 2 for at få samme opmærksomhed som kræft- og hjertepatienterne. Her er der en skævhed, som ikke er til at komme uden om. TV må vælge det, der rammer flest i den brede del af befolkningen. Velgørenhedsshows som dem, DR og TV 2 kaster sig ud i til forskellige formål, giver public service mening for alle pengene. Tak for det.