Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hurra for dansk journalistik og debat

Vi har medier og offentlige debattører, som giver os indsigt. I Danmark udveksler vi informationer og deler meninger og vurderinger i langt højere grad end f.eks. svenskere. Vores medie- og debatmiljø bygger på journalistiske principper, som her i landet bliver håndhævet og praktiseret, så politisk korruption ikke er muligt i samme omfang.

Annette Sandholm Franck: »Takket være dansk journalistik og vores offentlige debattører har vi så velfungerede et samfund og demokrati.«
Læs mere
Fold sammen

Det er virkelig underligt, at man kan blive udpeget til at være ond for at pege på fakta, siger den anonyme kilde til historien om overgrebene i Stockholm (Politiko, 23. jan. 2016). Han mødte mistro og blev tiet ihjel, da han henvendte sig til svenske medier med sin øjenvidneberetning om, at små piger ned til 12 år blev overfaldet af mandlige indvandrere på festivalen »We are Sthlm«. En politibetjent omtalte det som ’gruppevoldtægt light’, men politiet mørklagde rapporten, og svenske medier ville ikke dække historien.

Umiddelbart en meget grim historie. Ikke bare selve hændelsen, men den politiske korruption blandt svenske myndigheder, politikere og presse. De dækkede over fakta. Derfor fik borgere ikke korrekt eller tilstrækkelig information om konsekvenserne af – i dette tilfælde – den førte indvandringspolitik.

Bag den grimme historie er der noget at glæde sig over for os danskere, nemlig at der er meget lille sandsynlighed for, at vi oplever samme politiske korruption i vores samfund. Skurken i den svenske historie er journalistikken. Helten i den danske historie er journalistikken.

Vi har medier og offentlige debattører, som giver os indsigt. I Danmark udveksler vi informationer og deler meninger og vurderinger i langt højere grad end f.eks. svenskere. Vores medie- og debatmiljø bygger på journalistiske principper, som her i landet bliver håndhævet og praktiseret, så politisk korruption ikke er muligt i samme omfang. Takket være dansk journalistik og vores offentlige debattører har vi så velfungerede et samfund og demokrati.

Åbenbart er der i Danmark altid et medie – og dermed en redaktør – der vælger at rapportere fakta. Også politisk ukorrekte fakta, som ikke behager magthavere. Både de formelle som politikere og ordensmagten, men også eliten i »spelt-segmentet«, »hallalhippierne«, »den talende klasse« og erhvervslivet. Debattører sørger for, at ensidig dækning af en historie bliver imødegået. Ofte med enormt personligt mod, for debatten kan være barsk.

Når journalister falder af på fagligheden, bliver de også stillet til ansvar. To aktuelle eksempler: En Ekstrabladsjournalist brugte sin position til at udstille en TV-2 redaktørs private forhold. Usagligt og sandsynligt drevet af privat hævnlyst. Journalister fra Radio 24-Syv afdækker nøgternt hans magtmisbrug og udstiller hans redaktørs passivitet. Historien bliver delt og læst, netop fordi vi ved, at det er afgørende, at journalister ikke er korrupte. Et andet eksempel er, at en politiker, Naser Khader, gør opmærksom på, at journalister på Kristeligt Dagblad har fravalgt ham som kilde, fordi de åbenbart havde en politisk dagsorden med en historie. Alvorligt, for så ved vi læsere, at dette medie ikke er troværdigt. Vi finder os ikke i (alt for megen) manipulation.

Den journalistiske dækning og debatten hviler på to faglige principper: Rettidighed handler om ikke at forhale publikation af – eller decideret tilbageholde – informationer. Retvisende indebærer, at historien skal gengives med dækning i fakta og med fair balance mellem flere kilder, der repræsenterer forskellig viden, interesser etc.

Vi danskere kender intuitivt disse faglige principper og reagerer, når de krænkes. Derfor undgår vi tabuisering af emner, hændelser eller forskelle i vores politiske overbevisninger. Svensk elite af politikere og meningsdannere med epicenter i Stockholm indgik en alliance om at udelukke Sverigesdemokraterne. Historien har vist, at politiet og medierne tilsluttede sig. Politichef Peter Ågren udtaler nu, at historien bevidst blev mørklagt: »Det ville være vand på Sverigedemokraternes mølle.« Dagens Nyheter er ynkeligt i defensiven og kan ikke fagligt argumentere for deres dækning. Politisk korruption, som vi ikke ser i Danmark. Eliten i København bliver tvunget til at forholde sig til, at Sønderjylland ikke er enig i dæmoniseringen af Dansk Folkeparti, tager til genmæle og ikke lader sig skamme ud. Det hele starter med faktuel dækning af valgresultater samt stort personligt mod blandt mange debattører, der åbenbart ikke oplever ’sanktioner’ mod at deltage i den offentlige debat fra f.eks. arbejdsgivere eller nærmiljøet.

Forskellene er helt konkrete og har enorm betydning for os som borgere. Et lille eksempel: 10. august 2015 var jeg i Sverige. Her så jeg en underlig omtale i et svensk medie om knivoverfald i Ikea. Få informationer i neutrale formuleringer. Efter få klik på danske mediers websites kunne jeg fortælle de svenskere, jeg var sammen med, at en afvist asylansøger havde angrebet to svenskere i Ikea, at der var en medskyldig, og at politiet havde anholdt begge. Kort efter kom informationer om tilstand hos ofre samt hvilket asylcenter, voldsmændene kom fra, og at der var indsat politibeskyttelse på stedet. Faktuel dækning og præventivt over for dem, der kunne overveje selvtægt.

Sådan fungerer svenske medier tydeligvis ikke. Det er med stor sandsynlighed årsagen til den grimme historie om politisk korruption, hvor politi, politikere og en lille elite monopoliserede meningsdannelsen og forhindrede befolkningen i at få indsigt i den faktuelle samfundsudvikling. Vi har i Danmark påfaldende få konspirationsteorier og meget korte magtdistancer. Hvis vi som borgere vil have politikere i tale, kan de ikke tie os ihjel. Det viser både DF’s og Alternativets historik. Hvis eliten lever alt for verdensfjernt, larmer resten af landet. Derfor må selv de kulturradikale forholde sig til Vestegnsborgmestres erfaringer (ok – det tog dem 25 år, men ingen er jo forpligtet over evne.)

Fantastisk for os og vores samfund. Hurra for dansk journalistik, de fagligt ansvarlige redaktører på vores medier og de mange enormt modige offentlige debattører i Danmark. Tænk, hvis journalisten og redaktionschefen på Dagens Nyheter havde været på efteruddannelse i Danmark. Så havde de næppe handlet politisk korrupt, men fagligt ansvarligt. Dermed havde politichefen også måttet påtage sig sit ansvar for svenske borgeres sikkerhed. Med stor sandsynlighed ville øjenvidnet på festivalen ikke have været så afmægtig og udskammet, at han den dag i dag forsat ikke tør stå frem ved navn.