Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hop af nettet og red dig selv

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har kørt et skønt lille eksperiment denne sommer, hvor jeg har lagt mobilen fra mig, fordi jeg var så træt af at se og læse opdateringer på Facebook, Instagram, Twitter etc.

Jeg så dagligt på andre folks liv, bedrifter og oplevelser, selvbestaltede meningsdannere og politikeres holdninger om Trump & Støjberg osv. Jeg var blevet afhængig af at følge med alle vegne på de sociale medier. Jeg havde jo tæt kontakt med alle mulige seje mennesker fra Arianna Huffington til Kirsten Birgit. Jeg fik direkte adgang til dem.

Troede jeg!

For hvad fik jeg egentlig at vide? Pæne, korrekte ord og citater, og Solen skinnede hele tiden ligegyldigt, hvad alle foretog sig. De bidske og seje opdateringer var forudsigelige, men jeg slugte alt råt.

Farvel til svimlende træthed

Vendepunktet blev juli måned, sommerferien blev mit startskud til at være mindre på de sociale medier og hoppe mere af nettet. Slut med at være svimmel af træthed over alle de vågne timer på nettet.

Samtidig traf jeg læge Imran Rashid (intet er tilfældigt), der oplyste, at jeg nok allerede har konsumeret data for et helt liv, og det er ekstremt skadeligt. »Sluk,« opfordrer Rashid i sin seneste bog om kunsten at overleve i en digital verden.

Der skal slukkes for den konstante tilgang til internettet, vi ender med at blive syge af det, sådan som jeg nærmest følte det. Nu nægter jeg at lade mig styre af en mobil eller bruge så meget tid på folks billeder og meninger. Det er overflod af »same same but different«. »Sluk for helvede, Lotte«, mit elegante mantra. Den ro, jeg fandt i juli uden at være på nettet, tjekke opdateringer eller selv poste, var himmelsk. Det gav mig fred, afslappede øjne og større koncentrationsevne og glæde. Jeg overdriver ikke, det er fedt på alle mulige måder. Min søvn og samvær med mine nærmeste blev bedre.

Rejseselskabet Spies har lavet et eksperiment med designer Emil Thorup. Han skal finde »Din Indre Spies« på en ferie. Det går ud på at finde den bedste version af sig selv.

Det samme håber jeg at gøre ved at være mindre afhængig af at tjekke de sociale medier og mindre digital, nemlig at finde min indre Lotte og overleve i en digital verden.

Wifi-frie zoner

Forfatter Karen Blixen skrev engang, at enhver tilstand altid vil forsvinde, den ultimative lykkelige og den ulykkelige. Den konstante fokusering på mobilen i særdeleshed og nettet i almindelighed vil forsvinde i fremtiden. Men hvad kommer så? Wifi-frie zoner.

»Ingen netværk her – vær sød at tale sammen i stedet.« Sådan stod der på en tavle på en græsk strand-taverna, vi var på i juli. Jeg postede selvfølgelig et foto af tavlen på Facebook & Instagram til inspiration, det blev både opfattet som intentionen og andre hånede det.

Men spørg dig selv, hvad gør alle disse tusindvis af indtryk fra folk, som du kender eller ikke kender, ved dig? Jeg vil i al stilfærdighed minde om, at du stadig kan nå at redde dig selv.

Lotte Thor Høgsberg er journalist.