Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hollywood går i sort

»Spørgsmålet er, om Hollywood diskriminerer sorte skuespillere, eller om sorte skuespillere for øjeblikket blot ikke er så talentfulde som hvide skuespillere?«

Will Smith, Spike Lee og Wesley Snipes Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal snart deles Oscar-statuetter ud. Jeg har haft æren af at holde en i hånden, og den er ret tung. Jeg er ikke så god til at genkende skuespillere, men min ægtefælle er et unikum, når det gælder film, og holder mig løbende opdateret med, hvad der er hot og not. Midt i det, der skulle være filmkunstens største fest, er der pludselig gået fejlfarve i festen. Flere afroamerikanske skuespillere med Will Smith i spidsen har opdaget, at kun ganske få sorte skuespillere er nomineret til en Oscar, og de mener, at det er en stor fejl. Derfor vil de boykotte Oscar-festen. Venstreorienterede filmfolk som Michael Moore har fulgt trop og vil nu også boykotte Hollywoods største fest.

Sorte udgør en minoritet i USA ligesom eksempelvis latinoer og såkaldte first nations (indianere), og det er et kendt fænomen, at minoriteter, både berettiget og uberettiget, kan opleve sig diskrimineret. I Danmark oplever politiet ofte, at indvandrere med muslimsk herkomst klager over racisme. Det medførte bl.a. indførelsen af ordet »perle« i det danske sprog.

Spørgsmålet er, om Hollywood diskriminerer sorte skuespillere, eller om sorte skuespillere for øjeblikket blot ikke er så talentfulde som hvide skuespillere? Jeg er ikke filmekspert, så det kan jeg ikke bedømme, men diskussionen af, om kunst skal bedømmes efter kvalitet eller hudfarve, er vigtig. For hvad nu hvis Hollywood nominerede en halvdårlig sort skuespillerpræstation blot for at opfylde en kvote om, at en vis procentdel af de nominerede skulle være sorte? Og samtidig overså en genial hvid skuespiller? Ja, så ville kvaliteten af filmkunst jo dale, og biografgængerne måtte finde sig i, at man på sigt spekulerede i at caste film efter skuespillerens hudfarve og ikke kvalitet.

Det er altid farligt, når minoriteter spiller racismekortet uden selvkritik. For jeg har ikke hørt Will Smith og co. diskutere, om der generelt eksisterer et kvalitetsproblem blandt sorte skuespillere. Kunne det sorte USA tage sig mere sammen, være mere innovativ og cutting edge?

Ser man på musikbranchen i USA, dominerer sorte kunstnere hitlisterne og grammy-uddelingerne, og jeg har ikke hørt hvide kunstnere klage over, at Will-I-Am og Beyonce er løbet med rigtig mange priser. Eller at Michael Jackson efter sin død blev udråbt som et af sidste århundredes musikalske genier. Og hvad med Billie Holiday, Diana Ross og Whitney Houston?

I stedet for at klynke burde det sorte Hollywood være langt mere selvkritisk. Det er for nemt blot at trække racismekortet. I Danmark har vi desværre lignende sager, hvor minoritetsgrupper i stedet for at være selvkritiske blot sygner hen i uendelig selvmedlidenhed og offerrolle.

I stedet for at boykotte festen, så mød op og diskuter, hvordan det sorte Hollywood næste år kan producere en biografbasker. Var en kunstner som Will-I-Am filmproducer, ville han være det sorte Amerikas Hitchcock. Tag jer sammen og smid tudekiksen i skraldespanden. Vi, der betaler for biografbilletterne, har krav på kvalitet, ikke en kvoteordning baseret på politisk korrekthed.