Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hold reform-vinduet åbent

Jan Trøjborg: For et år siden efterlyste jeg reformer på talerstolen til KLs kommunalpolitiske topmøde i Aalborg. Den forrige regering lyttede og reducerede efterlønnen. Og den nuværende regering har netop annonceret et fremsynet reformprogram. Det er vi i kommunerne rigtig glade for.

Jan Trøjborg sammen med Lone Blume på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag står jeg igen på talerstolen, når 1.500 kommunalpolitikere, embeds-mænd, organisationer, medlemmer af Folketinget og ministre mødes til KLs kommunalpolitiske topmøde. Og selv om reform-vindene blæser i den helt rigtige retning, så er jeg nødt til at gentage mig selv og appellere til, at regeringen og Folketingets partier ikke kun lufter deres reform-visioner, men også tager de nødvendige beslutninger om at gennemføre dem.

For vi står som samfund med en massiv udfordring: Den offentlige økonomi er præget af store underskud. Underskuddet skyldes finanskrisen, men det dækker også over det faktum, at vi bliver færre til at forsørge flere. Frem mod 2040 vil antallet af ældre medborgere stige med over 500.000, mens der bliver cirka 200.000 færre på arbejdsmarkedet.

Samtidig er vi udfordret af, at knap 800.000 mennesker i den erhvervs­aktive alder i dag er på en eller anden form for overførselsindkomst. Så mange som muligt af disse 800.000 mennesker bør inkluderes i fællesskabet og blive en del af arbejdsmarkedet.

Først og fremmest set ud fra et menneskeligt synspunkt. For mange, der mister tilknytning til arbejdsmarkedet, mister grebet om deres eget liv, og mange bliver syge. Det kan vi ikke være bekendt. Derfor må førtidspension ikke blive en permanent ydelse for mennesker, som reelt kan få mulighed for at deltage på arbejdsmarkedet senere i livet.

Ethvert menneske skal naturligvis kunne hjælpes til et værdigt og økonomisk bæredygtigt liv, fx efter sygdom, efter en arbejdsulykke eller efter nedslidning på arbejdsmarkedet. De skal mærke det sociale sikkerhedsnet, vi har i Danmark, fx i form af førtidspension. Det sociale sikkerhedsnet skal vi passe godt på. Derfor er vi nødt til at se på balancen, bl.a. mellem dem, der er på arbejdsmarkedet, og dem, der står uden for.

Hvis fx 10.000 personer går fra at være på fuld tid til at komme på offentlig forsørgelse, vil det koste samfundet ca. tre milliarder kroner. Det svarer til, at vi fyrer 8.000 pædagoger eller 6.000 lærere.

I kommunerne vil vi ikke være med til, at vi sparer os til en gylden fremtid. Vi vil hellere være innovative og se på nye løsninger, der kan øge arbejdsudbuddet. KL har givet sit bud på idéer i et nyt udspil. Nu må det være op til Folketingets partier at få skruet reformerne sammen.