Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Højrebølge i Norden

Lars Hovbakke Sørensen: Alle de nordiske lande - undtagen Danmark - er i øjeblikket præget af en veritabel højrebølge. I Norge, som i de seneste seks år ellers har haft en rød-grøn regering, står det konservative parti Høyre sammen med Fremskrittspartiet ifølge de seneste meningsmålinger til at kunne få flertal alene uden om de små borgerlige midterpartier.

Lars Hovbakke Sørensen, Ekstern lektor, ph.d., Københavns Universitet Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Sverige sidder de borgerlige partier sikkert i sadlen og har oven i købet siden deres valgsejr i september sidste år øget deres tilslutning yderligere. Med valget af den forholdsvis venstreorienterede og samtidig relativt uerfarne Håkan Juholt (han har ingen ministererfaring) til ny formand for Socialdemokraterne har partiet formentlig yderligere forlænget den periode, hvor de kommer til at sidde i opposition. Partiet tabte nemlig bl.a. valget sidste år på, at det lagde op til et regeringssamarbejde med Vänsterpartiet (som nærmest svarer til SF herhjemme). Dette fik mange socialdemokratiske kernevælgere til at gå over til de borgerlige.

I Finland, hvor der skal være valg i næste måned, står det Dansk Folkeparti-lignende parti Sannfinländerna til en historisk valgsejr. Partiet står næsten til en firedobling af sit stemmetal fra 2007. Fra fire til 15 procent af stemmerne. Dette sikrer de borgerlige partier en samlet fremgang, hvis der var valg i dag. Og også i Island er tilslutningen til de venstre-grønne, som overtog magten for et par år siden, stærkt faldende.

Danmark er det eneste nordiske land, hvor »den røde blok« i øjeblikket stormer frem i meningsmålingerne. En af grundene er, at politikerne i Danmark fortsat primært diskuterer økonomisk politik, mens politikerne i både Norge, Sverige, Finland og Island i de seneste mange måneder også har diskuteret alle mulige andre emner. Vælgerne i de nordiske lande - inklusive Danmark - er nemlig generelt relativt højreorienterede, når det gælder de værdipolitiske emner, men mere venstreorienterede, når det gælder de økonomiske og fordelingspolitiske emner.

Hvis diskussionen i Danmark frem imod valget fortsat kun kommer til at dreje sig om økonomi, kan det derfor blive vanskeligt for de borgerlige at hive en valgsejr hjem. Hvis regeringen derimod i de kommende måneder begynder at sætte værdipolitikken på dagsordenen igen, som de borgerlige partier i Norge, Sverige, Finland og Island har gjort, vil resultatet af det kommende folketingsvalg formentlig blive meget mere åbent.