Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Historiens bussemænd

Ulla Tofte: Er der brug for flere eksperter til at udlægge ’sandheden’ og guide de sagesløse forbrugere gennem det moderne medieinferno?

Ulla Tofte, historiker, direktør, Golden Days Fold sammen
Læs mere

Det mener forsknings- og udviklingschef Andreas Rasch-Christensen, der i onsdags skrev en kronik her i avisen, hvor han efterspurgte flere eksperter - i dette tilfælde historikere - i den offentlige debat. Ifølge kronikøren udgør mediernes fremstilling af vores fælles fortid en veritabel trussel mod sandheden. Og i fraværet af ægte eksperter, forledes seere, lyttere og læsere til at tro, at grisehandler Larsen fra Matador har levet i virkeligheden og at der bag enhver konservativ ungdom gemmer sig en nazist. Rasch-Christensen opfordrer derfor de lærde eksperter til straks at drage i felttog og forhindre, at ’historiefortælling trækkes for meget over mod fiktionen’.

Man kan spørge sig selv, om ikke faghistorikerne netop kan takke serier som Matador for, at danskerne fortsat - og tilmed i stigende grad - interesserer sig for historie? Efter et halvt århundredes jagt på historiens ’systemer’ og den objektive sandhed var den gode fortælling i slutningen af det 20. århundrede efterhånden stendød og erstattet med afhandlinger, der i et ophøjet, akademisk sprog først og fremmest signalerede ’uvedkommende ingen adgang’. Historiehungrende lægmænd måtte derfor søge trøst i Martin A. Hansens vanvittige klassiker ’Orm og Tyr’ eller Peter Madsens populære tegneserie ’Valhalla’ for at få tilfredsstillet trangen til at komme tæt på fortiden.

I dag muliggør de mange medieplatforme et langt mere nuanceret billede af kultur og historie end for bare 20-30 år siden. På dansk fjernsyn i firserne var fremstillingen af f.eks. amerikansk kulturarv i bogstaveligste forstand sort-hvid: Enten personificeret af Kunda Kinte i ’Rødder’ eller af Blake Carrington i ’Dollars’.

I dette efterår udkommer der en kaskade af historiske bøger samtidig med, at ’En Kongelig Affære’ går sin sejrsgang i europæiske biografer og en dramaserie om 1864 er på vej.

Vil film og TV så udgøre en trussel mod den klassiske historiebog? Nej, tværtimod. For bøgerne er skrevet af dygtige og erfarne fagfolk, der kombinerer den videnskabeligt funderede fremstilling med et læsevenligt sprog, gode billeder og lækker layout. Påvirkningen af fiktionen har nemlig kun gjort den videnskabelige fremstilling (endnu) bedre.