Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Her er opskriften på en borgerlig valgsejr om fire år

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, skal allerede nu etablere et nyt borgerligt landskab, som kan vinde magten næste gang. Desuden skal Dansk Folkeparti lære, at det ikke er et midterparti.

Venstre og Lars Løkke Rasmussen skal ikke være støttehjul til Socialdemokratiet, og Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti skal ikke optræde som socialdemokrater. I ro og mag skal de gøre blå blok stærk igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

En epoke er slut. Siden Anders Fogh Rasmussens statsministertid har de liberale i Venstre og de nationalkonservative hos Dansk Folkeparti samarbejdet om at holde socialdemokrater og socialister fra magten. Nøglen var en stram udlændingepolitik og en omfavnelse af velfærdsstaten.

Byline foto billede 2018 Bylinefoto Anders Krab-Johansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Den periode stoppede grundlovsdag. Med Mette Frederiksen som formand har Socialdemokratiet kopieret den borgerlige udlændingepolitik og taget magten. Blå blok er i defensiven. I praktisk politik får Socialdemokratiet det svært med SF, Enhedslisten, de Radikale og Alternativet. Derfor er det allerede nu, at Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, skal etablere et nyt borgerligt landskab, som kan vinde magten næste gang.

Venstre skal ikke være støttehjul til Socialdemokratiet. Sådan opfører et statsministerparti sig ikke. Opskriften er, at de borgerlige partier står sammen, mens de udfylder hver sin rolle. Der skal være plads til liberale, konservative, erhvervsvenlige, intellektuelle, danskere i provinsen og den voksende befolkning i byerne.

Opgaven tilfalder Lars Løkke Rasmussen, fordi han på imponerende vis gjorde Venstre til det største borgerlige parti. I kampens hede brændte Løkke alle sine venner af. Derfor skal han hjælpe med at finde sin afløser, som kan være det blå Danmarks troværdige statsministerkandidat. Hvis Løkke bliver, skal han han hurtigst muligt signalere, at han vil samle blå blok.

For Venstre gælder det om at genfinde sin egen sjæl som bredt borgerligt parti. Løkke har ageret alt fra liberal reformator til velfærdshungrende socialdemokrat. Opgaven må være at forandre velfærdsstaten indefra med mere frit valg og mere konkurrence. Som landbrugsparti er Venstres klimaprofil udfordret, det skal afklares, og partiet skal afgøre, om stemmeslugeren Inger Støjberg skal tegne udlændingepolitikken?

I arbejdsdelingens navn var det nok klogest at overlade den ultrastramme udlændingepolitik til Dansk Folkeparti. Valget har forhåbentlig lært Kristian Thulesen Dahl, at Dansk Folkeparti ikke er et midterparti. Der er ikke plads mellem Socialdemokratiet og Venstre, og samtidig truer Nye Borgerlige og Stram Kurs fra højre.

Problemet for Venstre og Dansk Folkeparti er, at de står svagt i byerne. Storkøbenhavn vokser, og byerne i provinsen vokser. Her har de borgerlige partier dårligt fat. Verdensbilledet, kulturen, selvforståelsen og holdningen til udlændinge er anderledes i byerne. Banen er åben for de Konservative, hvis de kan og vil. Borgmestrene på Frederiksberg, i Gentofte og Høje-Taastrup har vist vejen.

Tilbage står et ødelagt Liberal Alliance. Anders Samuelsen var ude af stand til at skabe praktisk politik. Partiet efterlader sig et katalog af fornuftige forslag, som vil gøre Danmark rigere og friere. Måske kan partiet genopbygges. Hvis ikke, skal enten Venstre eller Konservative give plads til de liberale ideer og reformpolitikken.

De blå politikere har brug for hinanden, hvis magten skal vindes tilbage.