Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Henrik Dahl: Velmenende mennesker har trukket fæle spor

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man overhovedet skulle være i tvivl, kræver det ikke mere end nogle få timers DR K at indse, at i gamle dage blev lande og civilisationer ødelagt af ondsindede og hensynsløse mænd. Først udtænkte de planer for nabo­landets erobring. Efterfølgende blev disse planer så effektueret med død, ødelæggelse og livsvarig sorg til følge.

Fra og med det 20. århundrede opstod et nyt mønster. Idealister som Lenin, Hitler og Mao Zedong ønskede at skabe en bedre verden. Det lod sig desværre ikke gøre uden at rydde millioner af modvillige mennesker af vejen. Så det blev de.

I Danmark er det meget længe siden, vores herskere har udtænkt og gennemført invasioner af vore nabolande. Da vi ikke har de store traditioner for hverken idealisme eller kompromisløshed, har vi også været forskånet for tyranner af Lenin-typen.

Til gengæld har vi noget særligt, hvis destruktive virkninger vi nu skal se nærmere på: Ansigtsløse brigader af velmenende mennesker.

Min påstand er nemlig: I nyere tid er de værste og største katastrofer, som i Danmark er påført jævne og fredelige folk, blevet udtænkt og gennemført af velmenende mennesker.

Hvem udtænkte og gennemførte urbaniseringen af Grønland? Ikke tyranner, men oplyste socialreformatorer, som var sikre på, at dette var den lige vej til velstand og lykke.

Hvem udtænkte og gennemførte opførelsen af de store boligkomplekser rundt om København og Aarhus? Ikke boligspekulanter, men oplyste socialreformatorer, som var sikre på, at det ville skabe lys, luft og lykke til arbejder­klassen.

Hvem har udtænkt og gennemført beskæftigelses­lovgivningen? Ikke sadister, der finder tilfredsstillelse i at sende uskyldige ind i et kafkask bureaukrati, men oplyste og social­reformatorisk indstillede mennesker, som udelukkende ville udsatte medborgere det bedste.

Visen fortsætter

Og sådan fortsætter visen, mange vers endnu: Den helt igennem afskyelige, politiske total­skade, man kalder Serviceloven, er udtænkt af pæne og oplyste socialreformatorer. Ligesom den i egen selvforståelse humane udlændingelov fra 1983. Og ligesom de nødvendige integrations­projekter, da katastrofen siden foldede sig ud. Og ligesom den totale øde­læggelse af det kundskabsbaserede uddannelses­system.

Overalt, hvor der er noget galt i Danmark – undtagen i parallelsamfundene – skyldes ulykkerne, at velmenende mennesker har været på spil.

Man kan spørge sig selv, om alle disse katastrofer udelukkende skyldes velmeneri? Eller om der også har været andet på spil?

Dér vil jeg sige, at velmeneri er nødvendigt, men ikke tilstrækkeligt: Hvis det skal gå alvorligt galt, er det ikke nok at være velmenende. Man skal tillige være et fjols. Altså en person, der ikke har nogen dømmekraft og sund fornuft.

Desværre findes der sociale miljøer i Danmark, hvor det ligefrem er en kvalifikation at være et velmenende fjols. Derfor har vi endnu ikke oplevet den sidste katastrofe udtænkt og gennemført af denne fatale gruppering.

Henrik Dahl er sociolog, forfatter og MF (LA).