Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Helligdage er samfundets kronjuveler

»Set i et samfundsperspektiv er helligdage et fremragende værktøj til at sikre, at familier kan mødes flere gange om året.«

John Bloch-Poulsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Helligdage er vigtige familiedage. Om vi er religiøse, ateister eller tilhører andre trosretninger, så har folkekirkens helligdage udviklet sig til lovmæssige familiedage til gavn for alle i det danske samfund. Ingen statslige, kommunale, private overenskomster kunne have opnået et bedre resultat.

Bortset fra diverse servicefag som hospitaler, politiet og transport betyder helligdagene, at hele familien kan være samlet. Men der er en vigtig forskel på helligdage og feriedage. På helligdage lukker samfundet ned , næsten alle har fri.

Da antallet af feriedage og fridage er forskellig fra branche til branche, og da familie og venner ikke har ferie på samme tid, er det ren lotto om familiedagene kan koordineres.

Set i et samfundsperspektiv er helligdage et fremragende værktøj til at sikre, at familier kan mødes flere gange om året. Derfor er det mærkelig at Kristelig Fagforening og den tidligere regering ville fjerne nogle af helligdagene.

Lidt historie til ungdommen og de mange tilflyttede udlændinge: 1960ernes udvikling i Danmark var forrygende. Velfærdssamfundet blev sat på sporet. Markante brud mellem generationerne fandt sted. Kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet. Samtidig tilkæmpede lønmodtagerne sig en arbejdsfri lørdag, et formidabelt fremskridt fra seks- til femdages arbejdsuger.

I 1960erne blev det afgørende opgør med kønsrollerne udkæmpet. Godt hjulpet af p-pillen, der gav en helt ny selvbestemmelse. Så kvinderne klarede både arbejdsmarkedet, børn og hjem og »opdragelsen« af deres mænd til accept af en anden manderolle end den, de kendte fra deres fædre.

Danmark er et fremragende land, her er den danske folkekirke et vigtigt fundament. Folkekirken er en kulturarv, for de fleste ville det være et meget trist samfund, hvis vi manglede dette åndelige forum. Det er vigtigt at have en platform, hvor vi hver især kan fordybe os i, hvordan vi varetager vores eget og andres liv.

De flotte kirker, korsangerne og orgelet er med til at løfte de kirkelige handlinger. De smukke rammer om dåben, konfirmationen, vielsen, eller når vi siger farvel til nogle af vores kære, er en vigtig kulturel tradition, som er med til at forme det danske samfund.

Mange ateister og forskellige trosretninger mangler forståelse for, at den danske folkekirke er et vigtigt fundament for det danske samfund. En svækkelse af dette fundament betyder, at vores samfund kan blive skueplads for organisationer, der modarbejder demokratiet og forbyder kvinder at uddanne sig.

Den danske folkekirke er populær af flere årsager. Folkekirken er ikke fundamentalistisk, den har på nogle områder indrettet sig efter det moderne menneske.

I håbet om at alle får en god jul og et godt nytår