Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hebdos skulderklap til den kritiske presse

Yildiz Akdogan: »Med pennen i hånden fortsætter kampen for ytringsfriheden.«

07debYildizAkdogan.jpg
Yildiz Akdogan
Læs mere
Fold sammen

Fra i dag er det muligt at købe det seneste nummer af Charlie Hebdo i danske magasinbutikker. Der har selvsagt været meget omtale af bladet den seneste uge, og derfor har mange aviser verden over ønsket at oversætte og trykke Charlie Hebdo for deres læsere.

Men magasinet har konsekvent afvist alle på nær to aviser – tyrkiske Cumhuriyet og italienske Il Fatto Quotidiano.

Hvorfor lige disse to aviser? Jeg tror, at det er, fordi de hver især kompromisløst har kritiseret deres respektive regeringer og ledere.

Cumhuriyet, som betyder republik, er eksempelvis flere gange kommet på tværs af den tyrkiske regering og særligt præsident Erdogan. Især har en karikatur af Erdogan tilbage i 2005 skabt meget debat, fordi Erdogan personlig sagsøgte en tegner på avisen. Senest i oktober har Erdogan anklaget en anden tegner på avisen for fornærmelse på grund af en karikatur, og denne gang kræver anklageren ni års fængsel.

Læs også: Nyhedsoverblik - Charlie Hebdo

Il Fatto Quotidiano er ligeledes et dagblad, der satirisk og skarpt kritisere r magthaverne højest, og de seneste år har særligt Berlusconi stået for skud.

Med mit kendskab til aviserne – særligt den tyrkiske – er Charlie Hebdos tilladelse til netop disse et kæmpe skulderklap til den kritiske presse.

Den kommende tid vil vise, om der er plads til den kritiske presse rundt om i Europa – især i Tyrkiet, hvor Erdogan ellers påstår, at pressen er fri.

Det er dog ikke helt problemfrit for Cumhuriyet at trykke uddrag af Charlie Hebdo. Først blev avisen kontrolleret for ikke at genoptrykke Charlie Hebdos forside med tegningen af profeten Muhammed, og senere er der kommet et hav af trusler mod avisen, selv om den har udeladt tegninger, der kunne krænke religiøse følelser, men fastholdt at bringe indhold fra det franske blad i solidaritet efter mordene på Charlie Hebdos redaktion.

Læs også: Danskerne: Ytringsfriheden er ikke truet

Man kan kritisere avisen for sine valg, men det er trods alt ret så modigt i en tid, hvor det ikke er helt risikofrit at skrive og tegne det, man vil. Præcis derfor er det også meget beundringsværdigt, at Charlie Hebdo så kort tid efter de forfærdelige angreb ikke lader sig kue, men tværtimod sender et klart signal med samarbejdet med de to aviser: Med pennen i hånden fortsætter kampen for ytringsfriheden.