Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Havde Danmark 990 drab i 2012?

Anne Okkels, kriminolog og forarget læser Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en kronik i Berlingske 19. december udtrykker analytiker Lau Svenssen sin forargelse over det ny fængsel på Nordfalster. Forargelsen er naturlig, da den baserer sig på en rædselsvækkende uvidenhed om danske fængsler og om, hvad der får folk til at begå kriminalitet – eller lade være med det. Jeg håber for Svenssens kunder, at han på sit arbejde holder sig til områder, han ved noget om.

Jeg håber også, at han tjekker facts, inden han baserer sine råd på dem. F.eks. sidder rocker-/bandemedlemmer ikke kun i de lukkede fængsler – de sidder også i de mange arresthuse over hele landet. Jeg kunne blive ved med at rette facts og forklare, men vil holde mig til nogle få basale pointer.

Er et nyt fængsel dyrt? Ja, det indeholder nemlig en del udstyr, som forhåbentlig ikke findes i parcelhusene rundt i landet. En sikringscelle, hvor et menneske fastspændes med bælter og hele tiden overvåges gennem et vindue. Flere lag mur og hegn, som adskiller sig noget fra min ligusterhæk, og som helst skal være mere robust end væggene i de gamle arresthuse, hvor man kan grave sig ud med en ske (bliver Svenssen ikke forarget over det?).

Derudover er et nyt fængsel en investering. Ligesom i andre døgninstitutioner er det dyreste i fængselsdrift løn til personalet.

Når de nye fængsler har toilet og bad på cellen betyder det, at der virkelig spares klejner på bemandingen i mange år fremover.

De penge kan gå til plejehjem og skoler – hvis vi altså får bremset presset på fængslerne. Hvis ikke, går vi i samme retning som USA, hvor en californier må lægge 75.000 – 275.000 kroner for et år på college, mens skattekronerne går til fængslerne.

Svenssen har en strålende fremtid for sig som komiker, når han nævner tomme turistkomplekser i Sinai som potentielle fængsler. Men også når han mener, at Danmark i dag er i samme situation som Chicago. En hån mod byens 2,7 millioner indbyggere, som i 2012 oplevede 500 drab. Alle de 39 drab, der blev begået i Danmark i 2012 var tragedier; men vi må dog prise os lykkelige for, at vi beholdt de 951 mennesker, der ville være blevet ofre for drab, hvis vi havde haft Chicagos mordrate.

Ligesom Svenssen er jeg forarget – men det er over, at Berlingske bringer en kronik, der så tydeligt som denne er et en feberplaget hjernes tankespind. Jeg havde egentlig tænkt, at den bedst fortjente at blive forbigået i tavshed, men så opstod en uhyggelig tanke: Hvis I bringer dette om fængsler, hvad bringer I så ikke om andre vigtige emner som f.eks. aktieanalyse?