Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Har I slet ingen respekt?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forleden var min klasse og jeg i Koncerthuset sammen med en masse andre klasser for at høre DRs symfoniorkester. Inden koncerten startede, sad en masse elever og lyste med deres mobiltelefoner, men da nogle fra orkestret gjorde det samme, var det intet problem.

Under koncerten blev lyset fra loftet så slukket, men flere fortsatte med at lyse. Fuldkommen respektløst, især under en koncert som denne. Vi var flere fra klassen, der blev irriteret, for vi prøvede at koncentrere os om musikken, men blev i stedet afledt af lysene. Men det var bare én ting. Folk snakkede, havde fødderne oppe på sæderne, skubbede til dem, der sad foran, og lagde sig til at sove. Jeg har intet imod, at man læner hovedet tilbage eller lukker øjnene, så længe man hører efter.

Jeg var seriøst målløs over folks opførsel. Det er jo ligefrem pinligt for dem, at de ikke kan opføre sig ordentligt. Jeg er selv blevet opdraget med at opføre mig ordentligt på offentlige steder, især i koncerthuse, biografer osv. Det er dødirriterende at høre på folk, der fylder munden med popcorn eller bare åbner slikposer uden at tænke sig om. Så tag jer dog sammen. Prøv at vise en smule respekt over for andre mennesker. Det kan godt være, at det ikke irriterer jer, men det irriterer altså andre.

Efter koncerten skulle vi ned ad en masse trapper og ud gennem en svingdør og en almindelig dør. Folk lod flasker og papir trille ned i revnen mellem gelænderne uden at samle det op bagefter. Og folk har åbenbart ikke lært at gå stille og roligt ud gennem en dør. Nej, folk maste hinanden, så man blev mast sammen. Der er meget få døre i Koncerthuset, så ikke mange kan komme ud på samme tid. Folk vil jo bare gerne ud, og det er også forståeligt nok. Men det er altså også vigtigt at tage hensyn til hinanden.

Det stoppede ikke her, for da vi kom udenfor, valgte nogle at kravle op ad søjlerne, så de kunne hænge i den blå beklædning på bygningen. Det kan godt være, at det er sjovt for dem, der gør det, men prøv at tænke på andre mennesker.

Når man er teenager, er man selvoptaget og tænker kun på at have det sjovt eller prøve grænser af. I det her tilfælde er det ikke de store grænser, som skal brydes, det er bare sjovt at gøre, og dermed tænker de kun på sig selv. Vi, der oplever det, ser det som teenagere, der virkelig ikke har nogen form for respekt. Det gør, at vi teenagere bliver set ned på af voksne. Men det er langtfra alle, der er sådan. Der er faktisk mange teenagere, der kan opføre sig ordentligt.

Det har helt sikkert også noget at gøre med, hvem man er sammen med. Når man er sammen med sine forældre, er det ikke lige så sjovt at gøre, og man skal ikke vise sig over for nogen. Er man derimod sammen med vennerne, er man mere fremme i skoen, vil vise sig og have det sjovt. Men selvom man er sammen med sine venner, kan man godt have det sjovt til et vist punkt.

Jeg håber, at folk vil tænke over det, så alle kan komme hjem med en god oplevelse.

Karoline Krüger Juul er folkeskoleelev.