Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Har du vundet en F1-illion?

Timme Bisgaard Munk, Redaktør, ph.d., Kommunikationsforum Fold sammen
Læs mere

Den eneste måde at blive rig på i Danmark er ved sælge sin bolig. Det er farligt. Det er forkert. Boligboblen er ikke et økonomisk problem. Den er et moralsk problem. Den er et angreb på kapitalismens ånd. Kapitalisme handler om at arbejde og skabe virksomheder. At løse andre menneskers problemer med nye og bedre løsninger. At blive adlet gennem arbejde og visioner. At ligge søvnløs og kæmpe for sin Georg Georgløs-idé og måske tabe alt. At tage et ansvar for sit eget liv og skæbne. Den er et smukt meritokrati, hvor penge og ære følger dem, som tør og kan.

Boligboblen er alt det modsatte. Den er ikke fair. Den er en falsk og falleret kapitalisme. Her belønnes folk for ingenting og bliver millionærer af alle de forkerte grunde. Her er hverken visioner, mod eller medansvar. Samfundets store gevinster tilfalder nemlig dem, som fortjener det mindst. Hvor, du bor, og hvornår, du køber, er blevet den nye vej til rigdom. Hvor den sande vej burde være, hvad du skaber, hvad du kan, og hvornår du sælger din virksomhed.

Det har aldrig været meningen, at to offentligt ansatte i tomgang i et villakvarter med et boligsalgs trylleslag kan blive tre gange rigere end en iværksætter, som kæmper for at tjene deres egne penge. Jeg kender personligt flere succesrige iværksættere, som aldrig nogensinde kan tjene i nærheden af de skattefrie boliggevinster. De har valgt at investere liv og skæbne i at skabe noget, hvad der altså er blevet en rigtig dårlig forretning komparativt.

Nej, de skulle aldrig have oprettet en virksomhed, men i stedet slået plat på boligspekulation. For en iværksætter er et overskud på to millioner kr. mange penge, som kræver mange års slid og ansatte. For en boligspekulant er det blot to år i sofaen foran X-Factor. Vi har ikke blot solgt vores sjæl til boligboblen, den har også forhekset os. Man kan snart ikke gå til en middag uden den evige snak om boliglån og friværdi. Hvor samtalen burde handle om alt andet end de overbelånte nyriges nye uretmæssige anskaffelser. Den berømte tyske sociolog Max Weber skrev engang en bog om kapitalismens ånd og den protestantiske etik. Konklusionen var klar. Kapitalisme voksede frem og skabte vækst og velstand på ryggen af en sund protestantisk sparsommelighed. Nu ser vi det samme blot med modsat fortegn. Man siger, revolutionen æder sine egne børn. Vi kan nu se, at kapitalismen belønner dem i flere generationer frem. Boligboblens urimelighed er blevet kapitalismens problematisk værdikrise.

PROBLEMET ER IKKE blot privat økonomisk, ideologisk og mentalt. Boligboblen har fanget den danske økonomi i en makro økonomisk fiasko spiral. Investeringen er gået mod termoruder fremfor at udvikle industri og biotekvirksomheder. Den onde boble har så at sige skævvredet dansk økonomi mod håndværkerfradrag, hvor pengene burde være investeret i jyske avancerede dimse-dutter og industrirobotter. Boligboblen er nemlig også i familie med kapitalismens onde Loke-figur, finanskapitalismen. En modbydelig form for kapitalisme, hvor spekulation og tryllerier har erstattet skabertrangen.

Løsningen er ganske enkel og lige til. Flyt beskatning fra arbejde og iværksætteri over på bolig og spekulation. Det er lykkedes i Sverige. Det kan lykkes her. Lad kort sagt samfundets gevinster tilfalde dem, som fortjener dem. For kapitalismens fremtid og ånd er ikke et flex-kort afdragsfrit F1-lån, som har gjort alle til F1-illionærer. Og heldigvis for det.