Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hamas bringer jødehadet frem – også i Danmark

Konflikt. Der er kræfter i den offentlige debat, som systematisk nedtoner Hamas’ ekstreme islamisme og dens konsekvenser. Store dele af medierne og Folketingets formand, Mogens Lykketoft, svigter i den forbindelse.

Konflikten i Gaza har dybereliggende årsager end blot den nuværende optrapning. Foto: Ahmed Zakot/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Dræb alle zionistiske jøder.« Sådan lød det for to uger siden under fredagsbønnen i den store Al-Nur-moské i Berlin. Dagens taler var imamen fra den berygtede Grimhøj-moské i Aarhus, Abu Bilal Ismail. Krigen mellem Hamas og Israel blev brugt som anledning til at fremsætte en strøm af dødstrusler mod jøder: »Oh Allah, udryd de zionistiske jøder. Det er ikke nogen udfordring for dig.« Han fortsatte: »Tæl dem og dræb dem hver og en. Skån ingen af dem. Få dem til at lide forfærdeligt.«

Konflikten mellem Israel og palæstinenserne spiller selvfølgelig en central rolle i den forbindelse. Men der er også et dybere lag i jødehadet, som har at gøre med islamisters forhold til ikke-muslimer i almindelighed og jøder i særdeleshed. Koranen rummer meget aggressive formuleringer mod jøder, og islamiske svovlprædikanter bruger betegnelser som »aber« og »svin« om jøder.

Og det bliver bestemt ikke altid ved retorikken. I en række europæiske lande har jøder i de seneste år oplevet voldsomme overgreb fra muslimske kredse, og i forbindelse med den aktuelle konflikt omkring Gaza har jødeforfølgelser igen stukket deres grimme ansigt frem i byer som Paris og Berlin.

Abu Bilal Ismails jødehad er så tydeligt, at det har vakt opstandelse i Danmark og andre europæiske lande. Men Hamas’ jødehad, som ligger bag dets krav om Israels udslettelse, får meget lidt omtale i mediedækningen af den aktuelle konflikt. Dette jødehad er ellers temmelig centralt for, hvad konflikten drejer sig om.

Læs mere: Gaza-konflikt er næring til dansk jødehad

DET ER PÅFALDENDE, så lidt mange medier har lyst til at beskæftige sig med nogle helt enkle sandheder omkring konflikten:

Der ville ikke være nogen krig i Gaza, hvis Hamas ikke sendte raketter ind over Israel. Israel reagerer mod Hamas’ angreb.

Hamas’ angreb på Israel er rettet mod civilbefolkningen. Der gøres intet forsøg på at skåne civile. Når der ikke er sket massedrab på israelske civile, skyldes det bestemt ikke, at Hamas holder igen. Det skyldes, at det israelske forsvar er så effektivt, og at Hamas er så dårlig til at ramme.

Hamas bruger selv Gazas civile befolkning som levende skjold mod Israels raketter. De anbringer deres våben tæt op ad civile (hospitaler, skoler, privatboliger). Og de opfordrer/tvinger civile til at stille sig op på hustagene, når Israel angriber. Og så bruger de det i propagandaen, at Israel slår civile ihjel.

Hamas har ingen problemer med at bruge civile i krigsførelsen på denne måde. For dem er alle i Gaza – militser og civile – soldater i en hellig krig mod Israel. Formålet med denne hellige krig er at udrydde jøder (mens man benægter Holocaust). Søren Espersen serverede forleden en række citater, som illustrerer dette (jp.dk).

»I danske og andre europæiske medier er der meget omfattende dækning af de civile tab. Dette er helt på sin plads. Men meget sjældent går disse medier ind på spørgsmålet: Hvad skal Israel gøre? Skal de lade være med at besvare Hamas’ angreb? Eller kan Israel svare effektivt igen på en helt anden måde – i så fald hvilken?«

Det druknede hurtigt i medierne, at Hamas sagde nej til det hidtil eneste forslag om våbenhvile, mens Israel sagde ja. TV 2 glemte det i den grad, at Nyhederne kl. 19 i onsdags hævdede, at begge parter havde sagt nej til forslaget. Måske havde redaktionen set for mange af stationens egne reportager fra Gaza, som har været … skal vi sige journalistisk meget usædvanlige.

Læs mere: Danske zionister chokerede over dødstrusler fra imam

HISTORIKEREN MIKKEL ANDERSSON har i Berlingske givet en præcis fremstilling af Hamas’ verdensbillede og forhold til Israel (19.7.). Men hvis man vil have et yderligere indblik i terrorbevægelsens holdninger og værdier, kan man med fordel studere dens massive indoktrinering af palæstinensiske børn.

Det sker ikke mindst via TV-stationen Al-Aqsa, der generelt leverer en strøm af udsendelser, der hylder selvmordsbombere og hellig krig for Israels udslettelse. Stationens børneudsendelser hjernevasker systematisk børnene til at hade jøder og kræve drab på dem. Her indgår skældsord mod jøder såsom »aber« og »svin«. (Man kan finde klip på YouTube).

Det er fuldkommen umuligt at forstå den aktuelle konflikt uden at forstå det massive jødehad, som Hamas mobiliserer sine tilhængere på. Men denne sammenhæng bliver i vidt omfang fortiet af medierne. Der har været en skrigende mangel på reel oplysning om, hvad Hamas er for en størrelse, og hvor aggressive dens hensigter er. Det betyder på ingen måde, at Israels politik er hævet over kritik. Men man er da nødt til at fortælle folk de helt elementære kendsgerninger om, hvem det er, som Israel er oppe imod.

Men det sker i vidt omfang ikke. Tværtimod får Grimhøj-moskeen økonomisk støtte fra Aarhus Kommune, selv om den længe har været i søgelyset for ekstremisme. Den nye stormoské i Rovsinggade i København er også godkendt af Borgerrepræsentationen, selv om den får penge fra Qatar. Det bliver også ukritisk accepteret, at moskeen får et TV-studie, hvor der skal laves udsendelser til Hamas’ TV-station Al-Aqsa.

SAMTIDIG ER DER kræfter i den offentlige debat, som systematisk nedtoner Hamas’ ekstreme islamisme og dens konsekvenser. Til dem hører Mogens Lykketoft, Folketingets formand, som talte ved en propalæstinensisk demonstration, hvor man også så Hamas’ flag. Heldigvis er der fremtrædende politikere i Europa, som anlægger et mere nuanceret syn på Hamas end Mogens Lykketoft og andre.

Men det anfægter ikke islamisterne omkring Grimhøj-moskeen. En selvsikker formand for moskeen erklærede sig i går helt enig med Abu Bilal Ismail og sagde, at disse synspunkter har bred tilslutning blandt muslimer.