Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Halime Oguz: Jødeforfølgelserne i Europa er fuldstændig uacceptable

»Det er uacceptabelt, at en uskyldig befolkningsgruppe, der ingen aktier har i, hvad der foregår i Mellemøsten, skal bøde for Trumps beslutning.« Billedet viser Synagogen på Krystalgade i indre København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Forleden gik jeg sammen med en veninde tilfældigvis forbi synagogen i Krystalgade, en oplevelse jeg ikke har kunnet ryste af mig siden. Foran synagogen står der soldater med store våben og holder vagt, og der er betonklodser overalt. Sådanne sikkerhedsforanstaltninger har jeg aldrig set i Danmark før.

Hvad betyder alt dette? Viser det i virkeligheden ikke, at vi har fået mellemøstlige spændinger i vor egen baghave? Det er dybt bekymrende, at en befolkningsgruppe skal chikaneres, alene fordi den tilhører et bestemt trosfællesskab. I Vesten må man da kunne forvente, at en befolkningsgruppe kan leve i fred og fordragelighed side om side med en anden befolkningsgruppe. I stedet er denne ene befolkningsgruppe, jøderne, næsten lige så udsat og truet, som hvis den boede i Mellemøsten.

Situationen eskalerer yderligere af, at USAs præsident, Donald Trump, har besluttet at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. Det har flere steder medført modstand og politiske manifestationer i form af voldeligt ladede aggressioner, også vendt mod jøder.

Trusler mod jøder

Et jødisk kapel i Malmø er således blevet angrebet med to brandbomber, og i Göteborg er en synagoge blevet angrebet med molotovcocktails.

I Sverige og Tyskland har der været antijødiske demonstrationer, i Tyskland på særlig heftig vis med flagafbrændinger og afbrænding af jødiske symboler, der netop på dette sted vækker dårlige minder. Alt sammen indeholder det trusler om staten Israels udslettelse.

Jeg skal være den sidste til at vise sympati for Trump eller den israelske undertrykkelse af palæstinenserne, men det er uacceptabelt, at en uskyldig befolkningsgruppe, der ingen aktier har i, hvad der foregår i Mellemøsten, skal bøde for Trumps beslutning. Det er slemt nok, at både uskyldige palæstinensere og israelere på hver side af konflikten i Mellemøsten kan komme til at betale prisen.

Der er for så vidt ikke noget galt i, at man afholder fredelige demonstrationer, skriver læserbreve og giver udtryk for sin modstand, sådan som man nu gør i en demokratisk stat. Men vi må trække en streg i sandet, når folk begynder at true eller kaste med brandbomber. Den slags metoder koster desuden sympatien for det palæstinensiske folk. Selv på venstrefløjen er engagementet i forhold til Israel-Palæstina-konflikten faldet enormt.

Hvorfor fylder konflikterne i Mellemøsten så meget hos visse herboende borgere med muslimsk baggrund? Handler det i virkeligheden ikke om, at de endnu lever i Mellemøsten? Ville nogen af dem overhovedet løfte en finger, hvis det var Danmark eller danske værdier, der var under angreb?

Jeg har ikke set tegn på det, heller ikke under Muhammed-krisen. Hvor mange af disse afholdt demonstrationer og gik imod flag- og ambassadeafbrændingerne dengang? Det har jeg endnu til gode at se overbevisende manifestationer af.