Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Gymnasium eller erhvervsskole - drop uddannelsessnobberiet!

Alle forældre til 9. klasseselever: Skynd jer til informationsaftner på erhvervsskolerne og EUX, og send jeres børn på besøg der!

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Lige om lidt skal landets 9. klasser søge ind på ungdomsuddannelse. Forældre og læreres vejledning er altafgørende, når en elev skal klædes på til at foretage sit valg af ungdomsuddannelse. Men desværre virker det som om, at vi lærere og forældrene er enige om én ting: Det eneste rigtige er gymnasiet! Det betyder, at eleverne ikke spørger sig selv, »hvilken ungdomsuddannelse skal jeg tage?«, men i stedet spørger, »hvilket gymnasium skal jeg på?«

Som noget ret nyt skal alle elever uddannelsesparathedsvurderes (ja, du læste rigtigt. Det hedder det!) allerede i 8. klasse, hvor vi i skolen vurderer, om de er fagligt, personligt og socialt parat til at kunne tage en ungdomsuddannelse. Denne vurdering revideres igen i 9. klasse. Til et møde, hvor et lærerteam og en leder gennemgik en klasses uddannelsesønsker, kom det frem, at en fagligt særdeles dygtig elev ønskede at blive mekaniker. Det fik en kollega til at udbryde: »Det er da spild af talent!« Og således sad vi der og blev enige om, hvilke uddannelser, der er fine, og hvilke, der bestemt ikke er.

»Men, hvem fa’en er vi til at dømme?« tænkte jeg senere. Her går jeg og brokker mig over, at vi lærere ikke får den respekt, vi fortjener, mens jeg samtidig ikke respekterer erhvervsfaglige uddannelser. Jeg var blevet ligesom et mobbeoffer i skolegården, der hævder sig selv ved at hakke på dem, som er endnu længere nede i skolegårdens hakkeorden.

Prognoser viser, at Danmark i 2025 kommer til at mangle 70.000 faglærte, så det er på høje tid, at forældre og vi lærere dropper uddannelsessnobberiet. Jeg ønsker, at vi med fælles indsats kan promovere den nye EUX-uddannelse, der er en blanding af en erhvervsfaglig og gymnasial uddannelse. Med den i hånden kan man få en god, faglig uddannelse samtidig med, at man senere kan læse videre. Er det ikke sådan, at erhvervslivet netop efterspørger ingeniører med faglig baggrund, og at disse ingeniører er de allerdygtigste i branchen? Sådan en kunne eleven, der drømte om at blive mekaniker, ende med at blive.

Min egen far var i sin velmagtsdage tømrer med eget firma. Han havde kloge hænder og et klogt hoved, og han opbyggede noget, som han kunne være særdeles stolt af. Vi skal have mange flere af min fars slags. Så alle forældre til 9. klasseselever: Skynd jer til informationsaftner på erhvervsskolerne og EUX, og send jeres børn på besøg der!