Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Grundlovsdag - et mentalt åndehul

Endelig kan vi håbe på et lille døgn med en smule plads til højstemt festligholdelse af politik og demokrati. Et ellers noget fjernt stemningsbillede efter ugevis af politiske trakasserier om EU, patentdomstol og politiske personsager.

Sjældent kan man klage over for meget medieinteresse om EUs realpolitiske betydning i Danmark. Europa-Parlamentsvalget gav dog kortvarigt et indblik i, at der også findes politiske sager med substans, og at EU handler om mere end hvem der rager til sig »dernede«. Et EU-Parlamentsvalg som af EU-modstandere udlægges som et fravalg af EU. En opfattelse som valgresultaterne dog reelt slet ikke kan begrunde. Der er stadig flest der sætter kryds ved opbakning til fællesskabet. Om end pakket lidt vel godt ind hos en række af de gamle partier.

Afstemningsresultatet om Patentdomstolen viste – til nogens fortrydelse og andres overraskelse – også en høj grad af tillid til folkestyret og accept af noget relateret til EU. Når så relativt mange af dem der valgte at stemme, støttede op om dansk tilslutning, har det næppe alene været på grund af sagens om end vigtige substans, men snarere at de fleste vælgere fulgte deres nationale danske politikeres råd. Men det er jo også værd at fejre på demokratiets dag.

Personsagerne i politik har dog fyldt meget og fjernet fokus fra nærmest alt andet. Særligt én vil sådan en Fars dag forventeligt have kulmineret i første runde. Men prøvelsen for Homo Politicus er unægtelig til at få øje på. Stammedansene ved de forskellige lejrbål er mere eller mindre koreograferet. I øvrigt interessant at iagttage, hvem der har stået i gæld til hvem, og på den baggrund føler sig kaldt på scenen. Ikke for substansen, men for at holde hinanden i skak.

En erfaren tidligere minister skulle angiveligt have svaret en mere uerfaren kollega, at der i politik ikke er plads til at bære nag til andre. Men efterfølgende have hvisket, at det dog ikke var forbudt at huske, hvad de pågældende hed.

INTERESSANT KAN DET det også blive i kølvandet, såfremt en forsker får analyseret hvilke sager som under den politiske dødedans, i relativ ubemærkethed, er blevet lukket ud i offentligheden, inden fokus igen rettes hele vejen rundt i det politiske spektrum.

Så herligt, at det endelig er blevet Grundlovsdag. En dag hvor vi mere højstemt kan fejre demokratiske rettigheder og politiske aktiviteter og deltage i møder som handler om andet end hvem man ikke vil.

Og der er ingen undertone i disse linjer. Grundlovsdag er vitterligt der, hvor de nødvendige taler genskrives og genholdes.

Særligt vil de mere politisk aktive være på barrikaderne for nogle af de grundlæggende principper ved vores folkestyre. Retten til at ytre sig, være uenig, give sig tilkende og søge indflydelse.

Lad os dog håbe, at glæden ved demokratiet får lov til at bundfælde sig også hos nogen af alle dem, der ellers er hårdtprøvede og uforstående tilskuere til de altid aktuelle politiske tranedanse.

Bevar skåltalerne. Løft hovedet og gjald et længe leve demokratiet. Lige netop i dag giver det særlig mening. God Grundlovsdag.