Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Golfens farvel til filippinske tjenestepiger – og goddag til afrikanske

Eksemplerne på de voldsomme sager fra Golfen har fået offentlig opmærksomhed - ikke mindst i Filippinerne, hvis kvinder nu vender sig mod Kina og Japan for bedre arbejdsforhold.

Golflandene vinker farvel til de filippinske tjenestepiger og goddag til de afrikanske, der er billigere og ikke har samme alternative arbejdsmuligheder i asiatiske lande som filippinerne. Her ses en plakat af Saudi-Arabiens Kong Salman i hovedstaden Riyadh. Fold sammen
Læs mere
Foto: Faisal Nasser

De senere år har der været mange grimme sager i medierne om au pair-pigers og tjenestepigers vilkår i Golfområdet.

Familier fra Golfen har i årevis hentet millioner af arbejdere fra Asien, hvor indere og filippinere er den mest eftertragtede udenlandske arbejdskraft.

Særligt de filippinske piger har været eftertragtede til jobbene som tjenestepiger i private hjem på grund af deres høje uddannelsesniveau og »fordi de er pålidelige, hårdtarbejdende, kan tale engelsk, er renlige og har en god hygiejne,« som en anonym medarbejder fra et rekrutteringsfirma i Emiraterne beskriver de filippinske kvinder til Gulf News.

Naser Khader Fold sammen
Læs mere
Foto: Naser Khader Naser Khader Linda .

Men den lave løn og de mange sager om mishandling og dårlige arbejdsvilkår i Golfen har ændret stemningen på Filippinerne, hvor selv præsidenten mener, at nok er nok.

Drab og misbrug

Eksemplerne på de voldsomme sager fra Golfen har fået offentlig opmærksomhed efter at både menneskerettigheds- og kvindegrupper er begyndt at dokumentere de dårlige forhold.

For nylig blev en filippinsk tjenestepige fundet død i fryseren i det hjem, hun betjente i Kuwait.

For nogle år siden var jeg i et kvindehus i Amman i Jordan, hvor der boede mange asiatiske gravide kvinder, som var blevet seksuelt misbrugt af deres arbejdsgivere. Der er opstået flere bevægelser i det arabiske samfund, som er kritiske over for denne form for udnyttelse af mennesker.

De katolske filippinske kvinder bliver ikke regnet for ligeværdige i de arabiske samfund, som i forvejen er hårdt præget af muslimske doktriner og leveregler. Den manglende respekt for kvinderne har medført, at de bedst uddannede tjenestepiger nu tillader sig at se mod nye muligheder i blandt andet Kina og Japan, hvilket de også opfordres til af den filippinske regering.

Mange af disse kvinder er uddannet som både lærere og sygeplejersker, men lønningerne på Filippinerne er så lave, at jobbet som au pair eller tjenestepige i udlandet i mange år har været mere eftertragtet.

Kina og Japan har før været lukket for indvandring og har haft meget strikse regler og hårde krav omkring udenlandsk arbejdskraft. Japan har dog nu lempet på forbeholdene og har blandt andet inviteret 3.000 filippinske sygeplejersker og flere tusinde skolelærere til Japan, som skal undervise japanerne i blandt andet engelsk.

Kineserne har sidste år inviteret omkring 100.000 veluddannede filippinere til samme formål. I Kina er lønningerne steget, og de er i dag højere, end hvad man kan få på Filippinerne for det samme arbejde.

Som konsekvens begynder Golfstaterne nu at vende blikket mod Afrika for at finde ny arbejdskraft og særligt mod de muslimske lande på det afrikanske kontinent.

Det passer egentlig Golf-familierne fint, at deres afrikanske tjenestepiger i forvejen kender de religiøse regler omkring madlavning og andre muslimske leveregler, og nogle af dem taler oven i købet arabisk.

Olieprisernes virkelighed

De afrikanske kvinders arbejdskraft kan også købes for en betragtelig lavere løn end de ellers populære filippinske kvinders. Det er ikke uden betydning, da de faldende olieindtægter stiller nye krav til de før så forkælede og magelige borgere i Golfstaterne, som har været vant til, at udlændinge gjorde det hårde arbejde.

Jeg kan huske fra mine mange rejser til Mellemøsten, at jeg mødte familier fra Golfen, som havde ansat en tjenestepige til hvert barn, på trods af, at moderen gik derhjemme.

Det skal i øvrigt nævnes, at der også er mange filippinske mænd, der arbejder som eksempelvis chauffører og receptionister i Golf-landene.

Men filippinerne er altså på vej væk fra Golfen, hovedsagelig på grund af sagerne om dårlige arbejdsvilkår og mishandling, og nu kommer det til at gå ud over nogle andre.

De afrikanske stater har økonomisk interesse i at samarbejde med Golfen og har derfor en øget tilbøjelighed til at se gennem fingre med sagerne om mishandling og dårlige arbejdsvilkår, som også rammer de afrikanske kvinder. Man har ikke nødvendigvis den samme respekt for menneskerettigheder eller syn på menneskers værd generelt, og de afrikanske lande har hårdt brug for indtægterne, som sendes hjem til familierne.

De filippinske kvinder har heldigvis fået øjnene op for deres eget værd, de er blevet dyrere og søger andre jobmarkeder, og de er bakket godt op af deres regering. Det er positivt, at holdningen til Golfstaterne er ved at ændre sig.

Man kan kun håbe, at den skepsis spreder sig som ringe i vandet, og også rammer det afrikanske kontinent. Jeg frygter dog, at der skal mange sager om mishandling og dårlige arbejdsvilkår til, før der vil blive reageret i en grad, som vil gøre en positiv forskel for tjenestepigerne i Golf-landene.