Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Gør kunsten skøn igen

Foto: Anders Debel Hansen og Thomas Lekfeldt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kunsten er så grim, mor, og meningen er så sort. Nu er kunsten død, mor, og det skønne gået bort.

Kunsten er så grim i dag. Det kan enhver se, men hvorfor er den grim, og hvorfor er det et problem?

Kunsten er gyselig, fordi den masseødelæggelseskultur, der kulminerede i 1968 og metastaserede sig alle steder hen, hader skønhed. Det smukke er borgerdyrets trøst. Det er håb, fylde og glæde; skønhed er nemlig ikke blot et løfte om lykke, men først og fremmest om mening i tilværelsen. For den, der vil rive samfundet op med rode, er det skønne en fjende.

Skønheden er kunstens eneste nuværende tabu. Det, som er så farligt og frygtindgydende, at det må nedtrampes, tilsøles og hånes, hvor end det anes. Det, kunstnerne som de er flest i dag kun tør nærme sig med spottens ironi, og vi andre dårligt med andet end allegori.

Jævnhedsdyrkende hipsterkustoder

Hvem taler åbent om det skønne selv? Det gør de færreste, bange som de er for at blive irettesat af dagens jævnhedsdyrkende hipsterkustoder. De små, der gruer for det store. Ham, hvis ansigt trækkes op i en forvreden (og ligefrem angst?) grimasse, skulle én formaste sig til at pege på en rose og sige »se, er den ikke smuk?« »Jo, den er da meget pæn«, vil svaret være, i bedste fald.

Men inde bag dagens konstruerede, porøse identiteter, er det almenmenneskeligt at se og nyde en roses skønhed. Ironimanden i kulturklassen vil med sit svar udjævne eller ligefrem formindske rosens skønhed. Gøre den lige så uvigtig, ubetydelig som ham selv. Hvis ikke de andre ting i verden er noget, gør det intet, at jeg selv er et tomrum.

Men det er rosens magt. Den siger intet og alt på samme tid. Udjævneren kan ikke, med al sin ironi, bortlyve eller dølge den perfekte blomsts overdådige, generøse vidunderlighed (disse ord skræmmer ham også). Han kan tage sin graffittidåse og forgrimme rosens omgivelser. Han kan slå rosen ihjel, men billedet er der stadig på vores nethinder. Derfor må billedet af den også dø. Og helst ikke bare dø, men dø nedværdiget.

Destruktionens succes

Det pudsige er destruktionens store succes. At en trods alt begrænset gruppe af mennesker i samfundets kulturelle elite har formået at transformere den gode smag over i appetit for ødelæggelse.

Heldigvis for os andre er mennesket dog temmelig uforbederligt, når det kommer til stykket. Jovist, vi følger modeluner, også i kunsten, men i sidste ende kan vi ikke lade være med at glæde os over en poetisk solnedgang, et renæssanceslot eller et velproportioneret legeme.

Skønheden taler til os, fordi vi har brug for den. Til at minde os om det ophøjede i livet; om det, der gik forud for os og står her længe efter, at vi har haft vore 5 sekunder i historien. Til at minde os om, at verden nok er fuld af grum- og grimhed, men at langtfra alt er mørke, og at vi kan mødes i det skønne og sande og gode. Fordi vi gerne vil derhen.

Lige netop dér, i den almenmenneskelige bestræbelse på disse tre livgivere, er håbet for os. Vi håber på lys og mening, ikke bare for os selv, men for mennesket som sådan.

Skønhed er humanitet. De, der siger andet, er livets bagtalere. Lad dem hvisle fra graven, de knoklede halvliv med ironien som skjold og vanhelligelse som våben. Og skynd dig så ud og nyd roserne, landskabet og kunsten fra tiden før ødelæggelsen tog over.

Hvorfor? Fordi skønheden lyser det menneskelige vilkår op.