Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Gør det en forskel, om man fejrer brylluppet på Hilton eller Burger King?

»De klassiske bryllupstraditioner er utidssvarende og konstruerer urealistiske forestillinger om kærlighedsforhold.«

Abir Al-kalemji Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et bryllup kan være en stressende begivenhed, der er forbundet med gamle ritualer og et stort forventningspres for de involverede parter.

Når man tænker på, at ægteskabskontrakter er som så mange andre deals, der indgås og opløses, så er det svært at tage al den hype omkring det at blive »rette ægtefolk« seriøst.

Folk giftes ofte af praktiske, juridiske og værdiladede årsager efter at have gjort sig overvejelser omkring, hvem de vil dele dagligdagen med og avle på, uden at afkommet opfattes som uægte af primitivt tænkende. En eventyrlig fejring er ingen garanti for et evigt eller lykkeligt liv sammen. Og kan i visse tilfælde afholde folk fra at holde bryllup, fordi de ikke magter det show.

For når Hanne og Gert skal giftes, bliver det typisk blæst op til en stor romantisk forestilling om en prinsessedrøm, der går i opfyldelse. Man har sparet op til den store dag i et par dekader. Bruden iføres en teatralsk kjole og skal se perfekt og nyforelsket ud, selv om parret har været tæt på at segne under forberedelses-presset.

Sjove og kedelige delelementer bliver loyalt overholdt. Faren husker at slå på glasset med kniven for at annoncere, at han er brudens første kærlighed, men at svigersønnen nu får lov til at overtage hans plads. Oksemedaljoner med valnøddepanade skylles ned med litervis af rødvin og kæben bliver tilpas slap til at synge med på infantile tekster. Og alle har husket at se benovet ud, når romancen kulminerede ved alteret, og præstens »til døden jer skiller« fortrængte det faktum, at 46,5 pct. af alle ægteskaber ender i skilsmisse. I gennemsnit bliver der brugt 75.071 kr. på et kirkebryllup. Det svarer til knap syv bryllupsrejser til Tunesien. Eller ca. halvandet års indkøb af mad- og drikkevarer for en husstand med to voksne og en hjemmeboende teenager.

Utidssvarende traditioner

Forvandles forholdet til et livslangt partnerskab af at holde en omkostningstung, symbolladet statusskifte-fejring?

Skulle man foranlediges til at tro, at der er en positiv korrelation mellem brylluppets størrelse og kærlighedens kvalitet, kan man med fordel kaste et blik på Hollywoods fancy arrangementer og skilsmisseprocenten.

Uanset om man bliver viet i en helikopter svævende over Las Vegas, pynter en stald op på Fyn i dagens anledning eller fejrer sit bryllup som den evige romantiker Carrie Bradshaw fra »Sex and the City« på café med vennerne over burger og pommes frittes, afgør det ikke, hvilket liv man får sammen.

Der er mange måder at markere en båndetablering mellem to mennesker, der elsker hinanden, og som kan blive enige om fælles spilleregler, på. Menneskelige relationer er dynamiske, og kontrakter kan opsiges, når parterne ikke overholder deres del af aftalen. Eller ikke vil hinanden mere.

De klassiske bryllupstraditioner er utidssvarende og konstruerer urealistiske forestillinger om kærlighedsforhold. Det gælder om at turde udforme sin egen opskrift på et godt samliv – og hvordan det skal markeres.