Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Gode gammeldags konservative

Bylinefoto John Wagner Adm. direktør Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stærkt provokeret af den konservative førvalgkampagne »STOP…« skrev den nu radikale Ida Auken for et par dage siden på Twitter, at hun savner Connie Hedegaard, dette Indsparks forfatter »og andre gode gammeldags konservative«, som hun venligt udtrykte det.

Først vidste jeg ikke, om jeg skulle le eller græde: Tænk at være savnet af en moderne radikal, tidligere miljøminister i en socialdemokratisk ledet regering og sågar folkesocialist… det skal nok gøre mig populær i borgerlige kredse!

På den anden side: »gode gammeldags« – det må da være et undskyldende skudsmål at få i forhold til samme. Under alle omstændigheder: Jeg forstår godt, rigtig godt, at dele af den konservative kampagne vækker forargelse. Og her tænker jeg som sådan ikke på Naser Khaders udtryk »naziislamisme«, når han i radio og på TV forklarer, hvad der ligger bag udtrykket, for det gør han ordentligt. Jeg tænker på plakaten, hvor den grafiske opsætning giver det indtryk, at partiet siger »Stop nazi, islam, isme«. Den plakat forurener den politiske debat helt på linje med Yahya Hassan, og det siger ikke så lidt!

Resten af STOP-plakaterne fejler jo sådan set ikke noget: STOP regeltyranniet, STOP iværksætterbenspænd, STOP skattehetzen, STOP grundskylden og STOP tyven – ja, specielt de sidste er og bliver vel gode gammeldags konservative synspunkter. Og de modsatte budskaber – Stop IKKE tyven - ville i hvert fald vække opsigt!

Problemet med kampagnen er snarere, at den ikke – i hvert fald ikke her i begyndelsen – rummer den også gode gammeldags konservative balance mellem at sige »stop« og »go« – eller »forandre for at forbedre«, som Poul Schlüter udtrykte det.

For Venstre som potentielt statsminister-parti kan det blive en møllesten, at partiet ikke vil risikere at blive beskyldt for løftebrud. Respekt for det! Men for konservative med udsigt til i omegnen af otte af 179 mandater må det være OK at drømme lidt og fortælle vælgerne, hvad man vil ud over, hvad Venstre som liberale og Liberal Alliance som ultraliberale vil, hvis de får lov af Dansk Folkeparti.

FOR GAMMELDAGS KONSERVATIVE er det at skabe harmoni, have en humanistisk indstilling, social forståelse, internationalt udsyn, huske på »generations-kontrakten«, passe på vor natur, fremme selvstændigheds-kulturen, men også fastholde stærke statsinstitutioner, skabe vækst til fremme af velfærd, forene uddannelse og dannelse – tilsammen et menneskesyn, som fortjener mere end stop, stop og atter stop.

Og ja, jeg ved godt, at budskaber skal forenkles: At valgkampen (måske) vindes på one-liners. Men den kan også vindes af politikere, som ikke taler ned til hinanden og vælgerne, men op til de mange vælgere, der de kommende uger skal vælge det parti at stemme på, som de er mindst uenige med. Jeg håber det sidste, så inderligt, for alternativet kan ikke bare være et protest- og jordskredsvalg, hvor Alternativet, Yahya Hassan som privatist, ja, Dukkepartiet kommer i Folketinget. Det kan også blive valget, hvor partier uden mod på regeringsansvar får magten til at forhindre de gammeldags socialdemokrater, radikale, konservative og liberale i at regere landet med god gammeldags ansvarlighed.

Så tak for tilliden, Ida Auken – også jeg savner flere konservative og – for den sags skyld – flere radikale, som savner konservative.