Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Glenn Becks bogklub

Lars Hvidberg: Hvad får amerikanerne til at grassat-købe en 66 år gammel økonomibog? To ting: Glenn Becks berygtede TV-program og en omsiggribende frygt for, at den amerikanske stat er ved at vokse sig alt for stor.

Lars Hvidberg, forfatter og journalist Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bogen er »Vejen til trældom«, og forfatteren er Friedrich von Hayek, nobelprismodtager i 1974 og en af det 20. århundredes stærkeste kritikere af socialisme og planlagt økonomi. Hayek var en vigtig inspirationskilde for Margaret Thatcher og Ronald Reagan og deres opgør med 70ernes kollektivisme, og nu tager den gamle østriger altså en runde til i mangen, og tak for det, i øvrigt. »Vejen til trældom« er en bog, alle burde læse, også selvom de ikke behøver at være enige.

Den voldsomt udskældte - men altid udfordrende - TV-vært Glenn Beck lod bogen spille en hovedrolle i sit program på Fox News den 8. juni, hvor han advarede om, at USA - ligesom Tyskland i 30erne, som Hayek skrev om - er på vej imod trældom. Amerikanerne er ifølge Beck ved at opgive deres frihed til gengæld for en uopnåelig drøm om økonomisk sikkerhed.

Resultatet af udsendelsen var, at bogen blev revet ned af hylderne af Becks mange fans, og Hayeks gamle, støvede bog stormede til nummer 1 på Amazon.com. Det ser ud til, at Glenn Beck er blevet for den bekymrede amerikanske højrefløj, hvad Ophras bogklub er for midaldrende kvinder med ondt i selvrealiseringen.

Hayeks bog fra 1944 er skrevet i skyggen af Anden Verdenskrig, og dens provokerende tese er, at der er stærke lighedspunkter mellem totalitære ideologier som nazisme og kommunisme og almindelig socialdemokratisme, forstået på den måde, at alt for stærk nationalisering og centralisering af økonomien vil lade en »stærk mand« overtage statsapparatet for at få den fastlåste »planlagte« økonomi til at fungere. Beskrivelsen passede sådan nogenlunde på Tyskland i 20erne, hvis økonomiske kaos gav nazismen vind i sejlene, men vist egentlig ikke helt så meget på USA og Europa i 70erne, der ganske vist stagnerede i statskontrol, men som også lod sig reformere af demokratisk vej. Holder beskrivelsen også på USA i det 21. århundrede? Det antyder Beck, og hans seere køber tesen. I hvert fald køber de bogen. Og så kan de jo tænke selv, hvis de rent faktisk også får den læst.

Under alle omstændigheder er det en ny og god tendens, at amerikanerne interesserer sig for samfundsøkonomi som andet end en eftertanke til pensionsinvestering, aktie-hype og ejendomsfiduser. Finanskrisen har simpelthen tvunget amerikanerne til at tage en dyb indånding og spekulere over, hvordan deres økonomi egentlig fungerer - for lige nu fungerer den nemlig overhovedet ikke.

Meget kan man sige om Glenn Becks populistiske stil, men han har været en af de dygtigste TV-værter til at tage nogle overordnede diskussioner om, hvordan samfundets økonomi fungerer. Hans udsendelser kan være både hysteriske og konspiratorisk-paranoide, men det er svært ikke at blive glad i TV-hjertet, når Beck folder sig ud i et hånddukke-teater om nationalbanken. Beck er på den måde lige så original og revolutionerende som Poul & Nulle i dansk TV i 80erne.

Næste gang Beck tager en anden »liberal« klassiker under behandling, bliver det Ayn Rands »Atlas Shrugged«, der på dansk hedder »Og verden skælvede«. Hayek og Rand på toppen af Amazons Bestseller-liste. Hvem skulle dog have troet det?