Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Glem kurser, stålsat vilje og benhård selvdisciplin: Det virker ikke mod fedme

Foto: Shutterstock. Fold sammen
Læs mere

De (tykke) har jo selv valgt at leve, som de gør« skriver Peter Gøtzsche i Berlingske 12. august 2017.

Det er lidt forbløffende, at en forsker som han, udtaler sig på så løst grundlag om tykke mennesker. Han har gjort sig kendt på at forlange, at læger ikke skal give patienter behandlinger, der ikke er dokumenteret effekt for, og han har viet sit professionelle liv til at tilvejebringe dokumentation for, hvilke behandlinger der virker, og hvilke der ikke gør.

Gøtzsche konstaterer på grundlag af iagttagelser på en ferierejse, at tykke mennesker spiser meget. Det får ham til at konkludere, at det er fordi, de spiser umådeholdent, at de er blevet tykke. Men der skal mere end et øjebliksbillede til at afgøre en årsagssammenhæng, årsagen skal helst komme før effekten.

Det er rigtigt, at tykke spiser mere end tynde, de har udover fedtet også en større muskelmasse og har derfor mere krop, der skal holdes ved lige. Men det er ikke det samme som, at det er et meget stort madforbrug, der har ført til den høje vægt.

Meget er uafklaret

Der er stor uenighed blandt forskere om årsagerne til, at nogen tager meget på i vægt, men andre ikke gør det, meget er stadig uafklaret. Der er givetvis mange faktorer på spil, men at folk vælger at blive tykke, som Gøtzsche foreslår, er næppe en af de betydningsfulde årsager. Fedme er i den grad ilde set og tykke mennesker diskrimineres og intimideres i mange sammenhænge.

Gøtzsche foreslår, at tykke mennesker skal tilbydes kurser i bedre ernæring, og hvis de ikke taber sig eller tager på igen, »må det være folks egen sag at leve, som de gør«.

Forskning viser, at langt de fleste på trods af intensive vægttabsinterventioner ikke kan opnå et varigt vægttab. Mange kan tabe endda mange kilo, men mekanismer i kroppen bidrager til, at kiloene vender tilbage. Der hjælper hverken kurser, stålsat vilje eller stor selvdisciplin. Meget få mennesker vælger at blive tykke, og rigtig mange tykke vil gerne veje mindre og gennemgår den ene kur efter den anden, uden at de lykkes i det lange løb.

Sæt ind et andet sted

Artiklen er et led i Gøtzsches kamp mod en, efter hans vurdering, unødig medicinsk behandling af risikofaktorer som let forhøjet blodtryk, kolesterol og blodsukker. Hvis unødig behandling er problemet, skal man sætte ind over for overbehandlende læger i stedet for at udskamme tykke mennesker, som har meget begrænsede muligheder for at ændre deres vægt.

Som så mange gange før er en artikel om fedme illustrereret med en hovedløs tyk person i tøj som strammer og som spiser. Budskabet kan læses, som at fedme er så skamfuldt, at man ikke kan afsløre personens identitet. Hvorfor ikke en tyk, smilende kvinde i smukt tøj?