Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Giv os ansættelsesstop i den offentlige sektor

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem de seneste par uger har utallige beskyldninger fløjet frem og tilbage mellem den offentlige fagbevægelse og innovationsminister Sophie Løhde. Ministeren og KL har med rette påpeget, at de offentligt ansatte de senere år er løbet fra de private, og at man derfor ønsker at få udlignet forskellen i løbet af den kommende overenskomstperiode.

Det burde jo egentlig være sund fornuft, men alligevel er debatten kørt helt af sporet med snak om »lønfest« og utilfredse sygeplejersker, der deler deres lønsedler på diverse sociale medier. Ministeren ønsker blot at leve op til overenskomstaftalen fra 2015, hvor der var bred enighed om udligning af lønforskellen mellem offentligt og private ansatte i 2018-aftalen.

Den offentlige fagbevægelse udskammer i dag ministeren for at ville overholde en aftale, som de var enige om i 2015, men som fagbevægelsen i dag løber skrigende bort fra.

Men selvom ministerens indstilling om lønudviklingen grundlæggende set er fornuftig, så bliver det desværre hurtigt en ensidig debat, der skygger for en langt mere alvorlig problematik: For mange er ansat i den offentlige sektor, og tiden er inde til at stoppe den udvikling. Danmark indtager en pinlig førsteplads, når det kommer til udgifterne til offentlige lønninger. Vi bruger 16 pct. af BNP på at udbetale løn til offentligt ansatte. Den tvivlsomme ære har givet et omfangsrigt og bureaukratisk monster, der ikke præsterer meget andet end ringe servicekvalitet og en tilhørende verdensrekord i skattetryk.

Når fagbevægelsen stædigt plæderer for højere løn og flere ansatte i det offentlige, så ligger der en eklatant misforståelse bag. De bruger et magisk penge-træ, som de glædeligt deler ud af til de offentligt ansatte.

I den virkelige verden skal velfærdsstaten naturligvis finansieres. Det har ledt til en forrykt og fuldkommen uacceptabel brandbeskatning af den hårdtarbejdende danske befolkning. Vi finder tanken om, at kassemedarbejderen skal have endnu færre penge mellem hænderne, dybt forargelig. En tanke som fagbevægelsen med deres smædekampagne mod Løhde tilsyneladende intet har imod.

Det handler ikke alene om, at den store vækst i antallet af offentligt ansatte ikke har bidraget nævneværdigt til bedre velfærd for den enkelte borger. Det handler også om, at vi har et fælles ansvar for at sikre, at vores medmenneskers arbejdskraft bruges der, hvor den gavner mest. Der er brug for flere personer i private virksomheder til at skabe den innovation, som vi skal leve af fremover.

Det er helt fint at diskutere lønudvikling, arbejdsmiljø og vilkår for landets offentligt ansatte under overenskomstforhandlingerne. Men det er ren virkelighedsfornægtelse ikke i samme ombæring at tage en debat om antallet af offentligt ansatte i det her land og det tilhørende abnorme skattetryk. Vi håber, at Sophie Løhde finder modet til det.

August Stengaard er skatte- og finansordfører for Venstres Ungdom, og Christian Broholm Andersen er arbejdsmarkeds- og erhvervsordfører for Venstres Ungdom.