Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Giv folket noget fra mødet

Ida Willig: Rygterne vil vide, at der var folk til stede til Folkemødet på Bornholm i weekenden. Altså ikke kun mediefolk eller det politiske folk, men rent faktisk kødelige repræsentanter fra den ikke-herskende klasse, dem vi med en massebetegnelse ynder at kalde folket.

Ida Willig lektor, ph.d., RUC Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folket var til stede. Godt nok ikke som arrangører eller oplægsholdere, snarere som kulisse, legitimitet eller i bedste fald debattører, men det var efter sigende et stort fremskridt fra sidste år, hvor der i høj grad var tale om en lukket fest, en lejrskole for journalister og politikere.

Lejrskoler er der bestemt ikke noget galt i, og hvorfor skulle journalister og politikere ikke fortjene at komme afsted en gang om året. Vi ved jo fra folkeskolen, hvordan lejrskoler kan bidrage til både det sociale miljø og de faglige kompetencer, og hvor vigtigt det er for børn og voksne at komme væk fra den daglige trummerum og se sig selv og hinanden i et nyt lys. Klassen opdager måske, at den stille pige ikke er så stille endda; at klassens nørd også kan få folk til at grine; og Emma, Caroline og Amalie opdager, at deres venskab ikke bliver ødelagt af at lege med Sofie en gang imellem. Lejrskolen er både frugtbar for den personlige og den sociale udvikling og så er den fortrinlig til tilegnelse af faglige kompetencer, fordi den tilbyder nye læringsmiljøer.

En lejrskole for mediefolk, politikere og hang-arounds skal være dem særdeles vel forundt. Det kan jo godt blive lidt trangt at gnubbe skuldre inde på Borgen, og det er sundt at være sammen på nye måder. Måske var ham ordføreren ikke så smålig alligevel, hov, hende ministeren er da super sjov, og hvor er det godt at møde gamle kollegaer fra den konkurrerende avis. Skønt, dejligt og helt sikkert godt for arbejdsklimaet i mediedemokratiet.

De konkrete faglige resultater, som er en del af folkeskolernes, er til gengæld lidt svære at få øje på efter Folkemødet. Deltagerne har helt sikkert haft det hyggeligt og lærerigt, og der er garanteret også blevet dannet nye bånd på tværs af journalister og politikere, men målbar kompetenceudvikling er der vist ikke tale om. I dag kræver vi en biologirapport, når 7. B har været på Limfjordstur, så måske er det ikke urimeligt at appellere til Folkemødet om at sætte ambitionerne i vejret til næste år. Ikke at al aktivitet behøver at være evidensbaseret eller absurd målbar, som det er i store dele af den offentlige sektor, men bare en lille smule mere konkret output - udover den rutinemæssige dækning af begivenheden - sådan for at følge med strømmen.Lad Folkemødet 2013 sætte sig et par konkrete spor til gavn for det såkaldte folk. Det kunne være udarbejdelse af fælles målsætninger om at varedeklarere den politiske journalistik noget bedre, priser for bedste formidling af et kompliceret politikområde eller helt andre ambitioner, der kan bidrage konkret til et endnu bedre folkestyre.

Så tag endelig af sted til Bornholm til næste år! Vi, det såkaldte folk, er bag jer, men skriv lige en rapport.