Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Giv et kryds for liv på landet

»Udkantsdanmark er et tema i den valgkamp, der jo allerede raser. Det er rigtigt godt. Men det nytter ikke, at politikerne og bureaukrater kun tænker på livet uden for Valby Bakke, når der skal kæmpes om stemmer til et valg.«

06debKarenHækkerup.jpg
Karen Hækkerup, adm. direktør, Landbrug & Fødevarer Fold sammen
Læs mere

Københavnere bruger megen tid på at tale om, hvor meget deres boliger er steget i værdi. På landet tæller man de tomme huse. Vi interesser os alle mest for det, der foregår lige uden for vores egen hoveddør.

Det er helt naturligt. Men det bliver et skævt Danmark, hvis vi ikke alle begynder at tage Danmarks yderområder alvorligt. Det er dumt for vores fælles fremtid – og vi kan simpelthen ikke være det bekendt.

Jeg kører meget rundt i Danmark i kraft af mit job som direktør i Landbrug & Fødevarer. Mine medlemmer bor og arbejder på landet. Her møder jeg heldigvis masser af aktivitet på højteknologiske landbrugsbedrifter, innovative fødevarevirksomheder og hos en masse lokale håndværkere, der i høj grad lever af at service fødevareerhvervet. Det kan godt være, at de bor i Udkantsdanmark – men de lever i Produktionsdanmark.

Læs også: Et sammenhængende Danmark kræver handling

Men når jeg nogle gange køre forkert – og det sker – så oplever jeg også steder, hvor der bare ikke er nogen mennesker mere. Ingen bor der, ingen lever der mere. Det er trist, synes jeg. For det lokale samfund, men også for hele Danmark.

Fakta er, at vi kun kan skabe solid vækst i Danmark igen, hvis vi får sikret liv i Produktionsdanmark. Og Produktionsdanmark ligger uden for København. Det er de mindre virksomheder inden for fødevarer – og en mængde andre brancher – der sikrer et livsgrundlag for tusinder og atter tusinder danske familier. Jeg er helt med på, at vi i høj grad også skal leve af vidensvirksomheder i fremtiden. Men uden fysiske produkter, vil vi rasle ned ad velfærdsstigen herhjemme.

Jeg kæmper for mine medlemmer, selvfølgelig. Men der er altså også klare fakta, der understøtter, at det giver god mening at lette erhvervsvilkårene for produktionsvirksomheder, landmænd og andre selvstændige. En uafhængig rapport fra analysefirmaet Damvad viser, at hver gang der skabes 100 job i fødevareklyngen, opstår der 74 nye job uden for fødevareklyngen. Det kan andre erhverv ikke prale med i samme omfang.

Fødevareklyngen står for knap 12 pct. af den samlede beskæftigelse i yderområderne. Derfor er det også glædeligt, at LO og FTF samlet er gået i gang med at kæmpe for at lempe by- og landzoneloven. Der er millioner af tomme kvadratmeter ude på landet, hvor der kan etableres nye virksomheder og arbejdspladser, hvis vi er lidt mere fleksible.

Læs også: »Hele Danmark bliver en udkant. Udkantsdanmark! Et turistmål for nostalgikere«

Udkantsdanmark – som jeg altså synes skal kaldes Produktionsdanmark – er et tema i den valgkamp, der jo allerede raser. Det er rigtigt godt. Men det nytter ikke, at politikerne og bureaukrater kun tænker på livet uden for Valby Bakke, når der skal kæmpes om stemmer til et valg. Et konstant øget fokus på vores yderområder er nøglen til både sammenhængskraft og økonomisk vækst i Danmark.

Vi kan ikke leve af, at vores huse stiger i værdi. Derfor skal vi give et kryds for liv på landet.