Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Genindfør fuld værnepligt

Gad vide om det ikke ville være en god ide at genindføre fuld værnepligt for både mænd og kvinder? Altså at mobilisere folkeligt. Grunden er den ny verdenspolitiske situation, som gør, at Danmark efter alt at dømme bliver nødt til at opgive den aktivistiske udenrigspolitik. Vi er allerede på vej til det. 00’ernes krige er slut. Nu handler det om noget meget større. Politik er igen blevet geopolitik, dvs. den handler om grænser.

Den amerikanske politolog Robert Kagan forudså den nuværende situation allerede i 2008, i bogen »The Return of History and the End of Dreams.« Han spurgte hvad USA eller Europa ville gøre, hvis Rusland spillede hårdt ud mod Ukraine eller Georgien. Han forudså: Ingenting. En russisk konfrontation med Ukraine ville fremkalde en helt ny verdenssituation - eller rettere, føjer han til, en meget gammel en.

Danmark bliver en småstat igen, som vi var før Murens fald. Det postmoderne imperium, EU, troede, vi levede i en supranational verden - det er deres eget udtryk - med en evig fred, og hvor alle problemer ophæves med det nye mantra »dialog«. Men uden for Europa er der klassiske nationalstater, der varetager gammeldags interesser. Uden for Europa hersker alles kamp mod alle. Russerne jubler, EU skælver og er omringet af nationalstater.

EFTER MURENS FALD spurgte vi i Danmark om, hvad militæret skulle bruges til. Den kolde Krig var forbi, og en ny epoke, der blev kaldt globaliseringen, begyndte. Tre verdener blev til én. Før havde der været den første eller frie verden, den anden eller den socialistiske verden og den tredje verden. Nu var der kun én verden. Hvem var nu fjenden? Hvad skulle man med militæret?

Så kom den første Golfkrig, og Danmark gik med og sendte Olfert Fischer til Golfen. Den såkaldte aktivistiske udenrigspolitik var en realitet, og Danmark gik fra at være en småstat til en mellemstat. Danskerne havde siden 1864 lidt af et posttraumatisk stresssyndrom, som gjorde, at vi ikke kunne tage krig alvorligt. Vores fælles opfattelse af hær, luftvåben og flåde finder vi i de mange Soldaterkammerater-film. Militæret forbandt vi med Dirch Passer og Ove Sprogøe. Vi frygtede ikke nogen fjende.

Vi levede i fred fra 1864 til 1991. Siden da har Danmark været i krig og har endog vundet minderige sejre. Vi har bombet i Serbien, Libyen, Afghanistan og Irak. Vi er med uden for Somalias kyst og endog i Mali. Tidligere udenrigsminister Lene Espersen var med til at udtænke en ny strategi for dansk indsats i Afrika.

DE PROFESSIONELLE, superdygtige danske soldater passer som fod i hose til den aktivistiske udenrigspolitik, men i forhold til Rusland er det nok klogest at gå tilbage til den passive udenrigspolitik. Og til den passer en national værnepligtshær, hvor alle skal ind. Hjemmeværnet burde også styrkes. Og værnepligten har en fantastisk opdragende virkning. Unge, utilpassede, sløve drenge bliver mænd. Værnepligten vil reducere antallet af rockere, for rockere savner krig og kamp. Værnepligten vil styrke ligestillingen, og den vil sætte gang i integrationen. Danske mænd vil blive blandet med dansk-somaliske kvinder.

Der skal genoprettes mange nye kaserner rundt om i landet - især i udkantsdanmark. Endelig vil værnepligten fremme patriotismen. Vi skal ikke længere bekæmpe islamister i Mellemøsten, men forsvare Danmark under mottoet »Dit land har brug for dig.«