Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Generation Ansvar

Jon Stephensen, teaterchef, Aveny-T Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For langt de fleste af os begynder det nye år sådan rigtigt først i dag. Velkommen tilbage til virkeligheden, til arbejdet, madpakkerne, hverdagen – rutinen. Og så alligevel ikke.

For skulle vi ikke prøve at gøre op med rutinen, når det gælder modstand. Modstand mod fornyelse, nye idéer, nye tanker. Skulle vi ikke prøve at være mere positive og imødekommende – jeg går gerne forrest – og vise hinanden mere tillid og tro på hinanden og ikke næsten refleksagtigt reagere med at være parat med at pille hinanden ned. Ok, det er nok sat på spidsen. Vi danskere er vist ret konstruktive, fleksible og lyttende. Det er vi vist berømt for, når det gælder arbejdsmarkedet og den måde, vi som arbejdskraft kan noget bedre end mange andre steder.

Alligevel slog dette citat – denne sekvens mig virkelig, da jeg mødte det for en lille måned siden: »Hellere handle ud fra en dårlig idé end slet ikke at handle. Ideens værdi bliver aldrig tydelig, før man udfører den. Nogle gange kan idéen være den mindste ting i verden. En lille flamme, som man sammenkrøbet beskytter med sine hænder og beder til ikke bliver slukket af stormene, der hyler omkring den. Hvis man kan holde liv i flammen kan der skabes store ting rundt om den. Ting der er enorme, fulde af energi og som kan forandre verden.«

Ordene er sangeren, musikeren og rockpoeten Nick Caves. I efteråret kunne han opleves i en af sidste års bedste film, måske den bedste - »20.000 dage på Jorden«. Det er i denne film, han siger ovennævnte. Jeg synes, det er helt vildt fantastisk sagt – på én gang indsigtsfuldt og vist.

På en måde minder Nick Caves betragtninger mig om noget af det smukkeste og mest gribende, skrevet på dansk nogensinde, om Gasolins – »som et strejf af en dråbe, fik vi lov til at håbe, på de ting der skal komme, før end livet er omme.« To citater, som er i familie med hinanden, forbundne og i forlængelse af hinanden.

Håbet, troen og tilliden før noget andet og før vi kvæler flammen. I et valgår skal der nok blive skudt med skarpt på enhver ny idé, der opstår hos en politiker – her når ingenting at brænde, før det er brændt ned til grunden af modstandere og modstand.

Enhver ny generation markerer sig som opposition til de forrige. Den største modsætning til alle os gamle egoister er at nutidens ungdom tager det ansvar, som vi ikke tog. Generation Ansvar, kunne de med rette kaldes. 2014 var fyldt med positive historier om nutidens unge. Antallet af trafikdræbte unge er faldende. Unge, der arbejder i stedet for at feste hele tiden. Unge sparer op. De hverken ryger eller drikker, som vi gjorde. De uddanner sig som aldrig før, bliver dygtigere og sikkert også klogere. Det gælder også nydanskere – flere end nogensinde og nye rollemodeller. De gør sig i det hele taget umage og vil livet, vil det længe og vil gøre en forskel.

Det kan lyde kedeligt og uden lyst til oprør eller at gøre noget skævt, men nej. De lever efter Nick Caves ord: »Alle vores dage er talte. Vi har ikke råd til at drive den af.« Man kan godt fyre den af uden at have en årelang bagskid på. Lad os gøre plads til de unge – eller i hvert fald ikke møde dem med modstand og som lyseslukkere.

Godt Nytår.