Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Genanvendelse er at passe på vores fælles ressourcer

Foto: Erik Refner. Fold sammen
Læs mere

København smider for mange penge væk på lir og lol frem for at tage hånd om byens udsatte borgere. Sådan lyder budskabet fra Leif Donbæk, der med egne ord er et stolt medlem af SF, men ynder at beskrive sig selv som frihedssocialist. Sidstnævnte synes at dække over, at han ynder at kopiere de borgerliges usaglige kritik af København.

Senest harcelerer Leif Donbæk i sin blog her på b.dk over, at københavnerne fremover skal sortere deres bioaffald. Ikke mindst vækker det vrede, at kommunen har indkøbt en grøn biokurv for at hjælpe københavnerne godt i gang. Det er ekstravagant, og pengene kunne være brugt bedre på at hjælpe Københavns udsatte borgere. Jeg skal stilfærdigt gøre Donbæk opmærksom på, at København bruger den samme kurv, som mange andre kommuner før os har tilbudt til deres borgere.

Først og fremmest må jeg erklære mig grundlæggende uenig i Donbæks præmis om, at København er en rig kommune. Byen klarer sig selvsagt bedre end tidligere, men hvis de københavnske bydele var selvstændige kommuner, ville Nørrebro, Bispebjerg og Sydhavn være Danmarks fattigste målt på indkomst. Men som medlem af Enhedslisten ser jeg ingen modsætning mellem at prioritere midler til et løft af udsatte bydele og borgere og indsatser for et bedre miljø og klima. Faktisk kan vi nedsætte affaldstaksterne med ni pct. efter indførelsen af bioaffaldsordningen i hele byen.

I opstartsfasen skal det københavnske bioaffald køres til Vestsjælland, og det får Leif Donbæk til at konkludere, at enhver CO2 besparelse forsvinder. Det er helt og aldeles forkert. Der er stadig massive besparelser på udledningen af CO2. Men selvfølgelig skal vi ikke køre vores affald over længere afstande end højst nødvendigt, og derfor har København også inviteret vores omegnskommuner til et samarbejde om et bynært biogasanlæg.

Når partierne fra det yderste højre til det yderste venstre på Københavns Rådhus har besluttet at give københavnerne muligheden for at genanvende deres bioaffald, så skyldes det ikke alene hensynet til klimaet. I vores madrester gemmer sig nemlig vigtige næringsstoffer som fosfor, der er nødvendige for den fremtidige produktion af fødevarer. Men de naturlige forekomster af fosfor er ved at slippe op, og derfor er det altafgørende, at vi får fingrene i københavnernes madrester, kartoffelskræller og kaffegrums. Med andre ord er den nye ordning med genanvendelse af bioaffaldet på alle måder en historie, der handler om at passe godt på vores fælles ressourcer.

Gad vide, om Donbæk ser så lidt fornuft i tankegang, at han havde stemt imod ordningen og imod sine partikolleger i SF, hvis han havde haft muligheden.