Gammelosten er død. En del af festen er dog den samme, nemlig en god gibbernakker eller to

Det danske frokostbord er på vej til at miste et af sine særkender, gammelosten. Hvad der tilbydes i stedet er blot ekstra lagret ost, og »den slår ingen af cyklen«, som en restauratør siger.

»Aktuelt er situationen trist, for der er noget helt særligt dansk og festligt ved at slutte af med gammelosten, omend gæster fra udlandet høfligt afviser den del af den danske madkultur. Gammelosten er jo lidt som surströmmingen for svenskere. En del af festen er dog den samme, nemlig en god gibbernakker eller to,« skriver Dorte Toft i denne kommentar. BHT

Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Det er slut med gammelosten i næsten alle ostebutikker og frokostrestauranter. I stedet får man blot en ekstra stærk ost, lagret i et år, måske halvandet. En rigtig gammelost vil være lagret i mindst tre år, men skal helst være seks år, og de allermest dedikerede går efter oste, der har ligget på hylderne i et dusin år eller lidt mere. De år, som gammelosten udvikler sig i, gør at smagen får en smule sødme og holder længere – også i ganen.