Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Gå ikke ekstremisternes ærinde

Ida Auken: »Vi skal stå på vores ret til at ytre os om alt, hvad vi synes. Det betyder, at vi vil have ret til at kritisere religioner og ideologier.«

Ida Auken (R) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søren Pind (V) og Jyllands-Posten erklærer krig. Rasmus Jarlov (K) kan ikke kende forskel på moderate muslimer og ekstremister. Suzanne Bjerrehuus og Dansk Folkeparti mener, at islam og terrorisme er uløseligt forbundet.

Disse opfattelser er efter min mening forkerte. Men værre endnu. De står i vejen for at få løst det reelle problem: At vi har parallelsamfund i Danmark. At vi har mennesker, der nærer så stort et had til vores fællesskab, at de er villige til at skyde direkte ind i det. At der udklækkes hellige krigere i Danmark. De radikaliserede miljøer skal bekæmpes aktivt, ikke fodres med krigsretorik. Hverken af Islamisk Stat eller af Søren Pind. Der er intet, ekstremisterne hellere vil have, end at vi opfatter konflikten som en krig. Vi skal ikke gå deres ærinde

Læs også: Vi viger ikke en tomme.

Konfronteret med ekstremismen må vi stå fast på vores værdier og vise, at vi tror på dem i praksis. Vi skal stå på vores ret til at ytre os om alt, hvad vi synes. Det betyder, at vi vil have ret til at kritisere religioner og ideologier. Men det betyder også, at vi skal kunne kende forskel på ekstremister og moderate muslimer. Ekstremisterne skal bekæmpes med ord og handling. De moderate muslimer skal være en del af løsningen. Alternativet er et ensrettet og lukket samfund. Det er i modstrid med vores historie og europæiske værdier.

I kampen mod ekstremisme har vi brug for, at de moderate muslimer rejser sig med et klart opgør mod den ekstremisme, der lever lidt for godt af deres religion og helligskrift. Det er vigtigt, at folk med forstand på Koranen tager kampen op mod ekstremisternes teologi. F.eks. skulle det blæses ud over huse og tage, at der ikke er et forbud i Koranen mod at tegne profeten Muhammed. Forbuddet stammer fra en fatwa fra 2001 fra Taleban.

Hvem kan fortælle Omars venner, der lige nu hylder hans handlinger, at det ikke er foreneligt med islam at slå uskyldige ihjel? Hvem kan fortælle dem, at de ikke abonnerer på Koranens ord, men på nogle moderne galninges udlægning, når de betragter karrikaturerne som en religiøs synd? Det kan erfarne og kloge muslimer. De har et ansvar for at opdrage disse drenge og komme radikaliseringen og volden i forkøbet.

Læs også: Hvorfor »ytringsfrihed, men ...«?

Vi har i Europa en over 500-årig dyrekøbt erfaring med at forsøge at fredeliggøre kristendommen og lære at leve sammen med dem, der mener noget andet end vi selv. Den erfaring skal vi bruge igen. I 1500-tallet var der ingen, der troede, at protestanter og katolikker nogensinde ville kunne forenes på samme territorium. Det har historien modbevist. En gammel og stærk kultur som den vestlige kan godt klare strømninger af andre kulturer, så længe vi står stærkt på vores egne idealer og værdier.

I weekenden blev vi mindet om, at en af de værdier er tilliden til hinanden. Her stod jøder, muslimer og kristne skulder ved skulder med ateister og ikke-troende i en fælles kamp for vores demokrati og vores fællesskab. Det var sammenhængskraft demonstreret på stærkeste vis. Derfor må vi også sige klart fra, når nogen ønsker at ødelægge den sammenhængskraft med krigsretorik eller ved at mistænkeliggøre alle muslimer. Det skaber mere ufred. Mere had. Det er ikke, hvad Danmark har brug for i disse dage.