Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Frihed for Geert såvel som for Geeti

"Efter terrorangrebet i København har den danske højrefløj lidt af vild feber, når den har gået islamisternes ærinde ved at kræve love, der indskrænker særlige samfundsgruppers frihedsrettigheder."

Geeti Amiri: »Jeg gruer for den dag, visse journalister og meningsdannere mister modet til at forsvare de demokratiske frihedsrettigheder for alle og enhver, selv for organisationer som Hizb ut-Tahrir, der modarbejder demokratiet.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den berygtede højrefløjspolitiker Geert Wilders’ invitation til Folkemødet i år har fået Venstre-politikere til at melde afbud. Frygten for at skulle dele samme ø som fanatikeren fra Holland, der godt nok ikke er dansk, men som en gruppe danskere alligevel sympatiserer med, afholder politikerne fra at tage til Bornholm. For Wilders tilstedeværelse på øen, grundet det øgede politikorps, ødelægger stemningen.

I tiden efter terrorhandlingerne mod ytringsfriheden og religionsfriheden har den danske debat været betændt. Desværre er det, hvad man kan forvente, når terroren rammer os i hjertet af danskheden. Dette til trods for, at samfundet siden 11. september 2001 og Muhammed-tegningerne har diskuteret terrorens bevæggrunde og mulighed for at finde sted herhjemme.

Men en ung mands forkvaklede verdenssyn opildnet af hadske bagmænd efterlod os alle lammet og paniske.

Vi har ingen indflydelse på, hvordan terror rammer os, men bearbejdelsen af angrebet er det, der adskiller os fra de voldsmænd, som i religionens navn tyr til vold og splittelse.

Men efter terrorangrebet i København har den danske højrefløj lidt af vild feber, når den har gået islamisternes ærinde ved at kræve love, der indskrænker særlige samfundsgruppers frihedsrettigheder. Da Pia Kjærsgaard (DF) gik forrest og krævede, at der blev tyet til nødret, forstod hun kun lidt af, at hun blot skubbede videre på domino-effekten, som de voldelige islamister startede med terrorhandlingerne. For terroren i København havde alene ét formål: at underminere det danske samfund. Først ved brug af vold, dernæst ved brug af frygt. Og når et samfund lader sig styre af frygt, har de voldelige islamister vundet.

Derfor gruer jeg for den dag, visse journalister og meningsdannere mister modet til at forsvare de demokratiske frihedsrettigheder for alle og enhver, selv for organisationer som Hizb ut-Tahrir, der modarbejder demokratiet.

For i tiden efter terrorangrebet i København har disse frihedsfundamentalister stået vagt om demokratiet og manet til eftertanke, mens højrefløjens folkevalgte og meningsdannere har råbt om bål og brand for de anderledes tænkende.

Det er det modsatte af, hvad et demokrati består af. For et demokratis styrke måles på sin evne til at være rummelig. Den dag, vi indskrænker demokratiets rummelighed, har vi alle kapituleret til voldelige islamister.

Men ligesom folkevalgte som Pia Kjærsgaard og meningsdannere fra den yderste højrefløj dumpede i prøven i demokratiforståelse efter terrorangrebet, gør Venstre-politikerne det samme nu ved at melde afbud til Folkemødet på grund af Geert Wilders.

Den manglende demokratiske evne til at acceptere Wilders tilstedeværelse på samme ø blandt repræsentanter for det danske demokrati fortæller ikke kun om arrogance, men også om et blindt syn på danskerne, hvoriblandt vi også vil finde Wilders holdninger. De skal også repræsenteres, uanset hvor lidt stuerene de måtte være.

Jeg er førstegangsdeltager på Folkemødet i år, og selv om Wilders næppe er én, jeg vil bruge tid på, glædes jeg over, at Folkemødet kan rumme en dansk demokrat, muslim og tidligere flygtningebarn og en højrefløjsfanatiker, fordi ingen af os lader os styre af frygt, uanset hvor uenige vi kan være. Jeg opfordrer Venstre-politikerne til at gøre det samme.