Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Fremdrift og valgflæsk

Elever på Copenhagen Business School CBS fotograferet fredag den 27. marts 2015. En undersøgelse fra Berlingske Research viser, at halvdelen af landets lektorer og professorer mener, at hver 10. studerende ikke bør studere på universitetet, fordi vedkommende ikke har faglighed og motivation til det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I går meldte Venstre sig i koret af kritikere af studiefremdriftsreformen, som ikke bare er universitetsdetailstyring af værste skuffe, men også reducerer en uddannelse til noget, man skal hurtigt igennem. Sofie Carsten Nielsen er længe blevet råbt op af både arbejdsgiverne, de studerende og samtlige eksperter på området. Samtidig tager politikere fra alle partier afstand fra reformens konsekvenser på universiteterne, hvilket er sjovt taget i betragtning af, at de i forligskredsen kan aflive den. Nu er reformen blevet valgkampsmateriale, og partierne bejler til de studerende.

Carsten Nielsen og forligskredsen har insisteret på, at vi ikke kan ændre på noget, som vi ikke har set konsekvenserne af endnu. Men det er hykleri af værste skuffe og beviset på, at de ikke vil se fiaskoen i øjnene. Fremdriftsreformen har allerede vist sit grimme ansigt, senest med historien om Ditte, der bliver biolog med speciale i teatervidenskab, grundet tvangsmeritering på Københavns Universitet. Et pragteksempel på en ul uigennemtænkt reform, der til syvende og sidst handler om at producere studerende og øge arbejdsudbuddet.

Universiteterne har fået den bedste undskyldning for at presse studerende endnu mere, fordi de skal have fat i en pose penge. For nu handler det ikke om at uddanne de bedste studerende længere, men derimod at forkorte studietiden. Og de gør det med pistolen for panden – for politikerne vil kun lytte og forandre, når de kan hente stemmer på det.

Det er kun toppen af isbjerget, vi har set, og efter sommerferien, når reformen ruller ind over uddannelserne, vinker vi for alvor farvel til den sidste fleksibilitet og mobilitet. Det værste bliver tvangstilmelding af alle studerende på såkaldte fuldtidsstudier, hvor at være frivillig i fredagsbaren, udlandsophold og studiejobs bliver langt mere kompliceret for de fleste. Fremdriftsreformen har været i modvind fra dag ét, og spørgsmålet er, hvor mange skoleeksempler, der skal til, før politikerne begynder at tage ansvaret på deres skuldre. Det største hykleri må nok tildeles Venstre, der lader til at ville afskaffe fremdriftsreformen, men i virkeligheden vil beholde de økonomiske sanktioner over for universiteterne og bare afskaffe tvangstilmeldingen af de studerende.

Det må være nok valgflæsk for denne uge.