Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Frankrig hviler bedst i Europas favn

Få lande legemliggør Europas historie som Frankrig. De endeløse krige med andre europæiske lande og fyrstedømmer gennem århundrederne, opgøret med enevælden, kolonierne i fjerne egne – og i nyere tid de to verdenskrige i al deres rædsel. Men også nogle af de vigtigste kunstnere, forfattere og tænkere i kontinentets historie er en del af landets historie. Selv om den franske revolution udartede sig til et terrorregime, er dens oprindelige kongstanke om lighed for loven og ytringsfrihed også bindevævet i dagens Europa.

Helt fra starten har Frankrig spillet en afgørende rolle i det europæiske projekt, der blev skabt for at skabe velstand og fred på kontinentet. Nogle vil mene, at franskmændene gennem årene har opfattet sig selv som lidt for uundværlige, men det er meget svært at se et samlet Europa, uden at Frankrig er med i maskinrummet.

23. april går franskmændene til stemmeurnerne for at vælge en ny præsident. Helt uhørt har den siddende socialistiske præsident, François Hollande, valgt ikke at genopstille. Det gør han nok klogt i, for hans embedsperiode har været præget af historisk dårlige meningsmålinger.

Dog er der ikke meget, der tyder på, at socialisterne skal regne med at vinde præsidentvalget i april med den kandidat, de valgte i aftes. I det sidste lange stykke tid har de to stærkeste kandidater været henholdsvis Marine Le Pen fra det EU- og indvandringskritiske Front National og den konservative François Fillon, hvis indvandringspolitik i valgkampen ikke har ligget alt for langt fra Le Pens. Desuden har både Le Pen og Fillon et ualmindeligt positivt forhold til Ruslands præsident Putin i en tid, hvor størstedelen af Europa – og ikke mindst Polen og de baltiske lande, der, om man så må sige, er belært af erfaringen – advarer mod Putins politik og ambitioner om Rusland som stormagt. Den sidste hest i løbet er den politiske outsider Emmanuel Macron, der har en fortid blandt socialisterne, men har stiftet det socialliberale og EU-positive En Marche!, der ifølge Macron selv vil bestræbe sig på at arbejde hen over midten. Normalt ville man måske ikke tilskrive Macron de store chancer, men dette er ikke et normalt fransk valg, og han stiger mere og mere i meningsmålingerne.

Marine Le Pen har sejlet på en bølge af vælgertilslutning og sin egen store dygtighed, hvad angår at sælge sit politiske budskab, men indtil for få dage siden snappede Fillon hende i haserne. Nu kan både Le Pen og Macron imidlertid glæde sig over den skandale, der truer Fillon. Forleden kom det ud, at hans hustru angiveligt i årevis er blevet godt betalt for et stykke arbejde, hun aldrig har udført. Hendes løn var vel at mærke betalt af skatteyderne. Sagen udvikler sig løbende og er ekstra problematisk for Fillon, fordi han netop har slået sig op på at være det hæderlige alternativ til sine modstandere.

Frankrig er som bekendt langtfra det eneste land, hvor modstanden mod EU vokser blandt vælgerne, og Frankrig skal – ligesom resten af Europa – lytte til borgernes bekymringer. Det er sådan set forudsætningen for demokrati. Men kan vi ønske os noget af det franske valg, så er det, at vi får en præsident, der ikke har glemt, hvorfor det netop var Frankrig og Tyskland, der stiftede Kul- og Stålunionen. Og skabte den fred, der siden har været mellem de to lande.