Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Frank Jensen: Vi må ikke ende som en by af selvbestaltede smagsdommere, der skræmmer visionære projekter væk

Det er »historisk grimt«, lød et af Teknik- og Miljøudvalgets argumenter for at afvise planerne for Bjarke Ingels Groups nye hovedkontor. Men noget er galt, for byggeriet ligger inden for de rammer for Nordhavnskvarteret, som politikerne selv har været med til at fastlægge.

Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune afviste planerne til Bjarke Ingels Groups nye hovedkontor i Nordhavn, blandt andet fordi det efter nogles mening var »historisk grimt« og efter andres mening i et forkert materiale. Men politikerne skal ikke agere smagsdommere, mener Københavns overborgmester. Fold sammen
Læs mere
Foto: BIG

Bjarke Ingels har sat Danmark på det arkitektoniske verdenskort. Han har tegnet ikoniske bygningsværker over hele verden – og her i København: Superkilen, VM-Bjerget, Det Maritime Ungdomshus. Han har også lavet flydende ungdomsboliger, og om lidt kan man stå på ski fra toppen af verden grønneste affaldsforbrændingsanlæg på Amager Bakke.

Nu vil Bjarke Ingels Group bygge nyt hovedkontor i Danmark og har til det formål tegnet et domicil ved vandet i Københavns Nordhavnskvarter. Man skulle tro, at københavnske lokalpolitikere ville råbe hurra. Men på sidste møde i Teknik- og Miljøudvalget skubbede et flertal tegningerne af brættet.

Frank Jensen Fold sammen
Læs mere

Her er en virksomhed, der har investeret kræfter og mandetimer i en vision for deres hovedkontor. Som gerne vil København – og som vil være en attraktion at have i København. Men som nu får at vide, at projektet skal tænkes helt forfra. Det skal have et helt andet udtryk, ja, det skal bygges i andre materialer. Alt sammen på baggrund af politikernes egne præferencer, uden dialog mellem virksomhed og politikere, og med det resultat, at byggeriet i sin nuværende form ikke kan sendes i borgerhøring.

»Historisk grimt« og forkert materiale

For mig viser det med al tydelighed, at vi har brug for at gentænke dialogen mellem forvaltning, politikere, borgere og dem, der gerne vil bygge i vores by, så vi ikke ender som en by af selvbestaltede smagsdommere, der skræmmer visionære projekter væk.

»For mig viser det med al tydelighed, at vi har brug for at gentænke dialogen mellem forvaltning, politikere, borgere og dem, der gerne vil bygge i vores by.«


Nogle politikere afviser projektet, fordi de mener, at det er »historisk grimt«. Andre vil hellere have bygningen opført i træ end i beton. Men noget er galt, for det er faktisk os politikere på Københavns Rådhus, der selv har været med til at fastlægge rammerne for Nordhavns udvikling: Alle nye bygninger i Nordhavn skal leve op til høj miljøcertificering, og de skal afspejle historien om et gammelt havneområde. Bjarke Ingels' byggeri ligger inden for de rammer, herunder genbruger byggeriet en stor mængde granit fra Nordhavnens nedlagte moler.

Dialogen om projektet, både med københavnere og bygherre, burde for længst have været i gang. Nu skal den kickstartes! Vi skal som kommune være i stand til at sikre en åben proces, og at København bliver hjemsted for et både globalt og hjemmegroet fyrtårn inden for bæredygtig byudvikling og ikonisk arkitektur. Jeg er sikker på, at det nok skal lykkes.