Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Frafaldne DF-vælgere dikterer S-regeringens EU-politik

Brexit blev aldrig den helt indlysende smarte løsning leveret med et fingerknips på en formiddag.

asdas
Statsminister Mette Frederiksen er bange for at miste frafaldne DF-vælgere, mener Jarl Cordua. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Brexit har været et mareridt for briterne, og deres nation er splittet. Det er blevet udstillet for alle andre end nationalister og EU-hadere, at de politiske og økonomiske omkostninger er betydelige, når man i 40 år overlader debatten om værdien af sit EU-medlemskab til en forudindtaget nationalistisk tabloidpresse. Til sidst dukkede de rigtige folkeførere op, og de forstod at udnytte situationen og skabe kaos.

Den positive side af Brexit-borgerkrigen er, at flere af os, der gennem tiden har leget med EU-skepsis, er blevet vaccineret for livet for at følge den slags idéer. EU er langtfra perfekt, og meget bør laves om, men det er ikke værd at udsætte sit land for den rædselsfulde trædemølle, som briterne gennem – foreløbig – tre år har været igennem, og som har gjort deres land, deres politikere og ikke mindst deres engang agtede politiske system til grin.

Selv med Boris Johnsons aftale venter årelange forhandlinger med EU om de endelige betingelser, der kan forlænge festforestillingen yderligere. Brexit blev aldrig den helt indlysende smarte løsning leveret med et fingerknips på en formiddag, som man ellers ifølge adskillige højrefløjspolitikere og højtravende skribenter her til lands bør kopiere uden de store dikkedarer.

Faktum er, at Brexit – som det blev spået af kritikerne - blev et veritabelt politisk skrækscenario, der længe vil martre nationen og risikerer at opsplitte UK for altid. Alle forestillinger om at Danmark skulle følge samme vej, indser flere er det rene vanvid og i stedet bør forblive verdensfjernt tankespind reserveret landets ølstuer og nationalkonservative studiekredse.

»Det ændrer sig ikke, før de borgerlige partier dropper deres EU-skepsis.«


Ikke desto mindre har stormløbene også herhjemme mod EU – før Brexit – haft vidtgående konsekvenser for dansk EU-politik, og har det stadig. Det blev et nej til tilvalgsordningen under folkeafstemningen i 2015, hvor paranoide politikere især på yderfløjene anbefalede befolkningen, at man ikke gav Folketinget lejlighed til bare at nærme sig tagselvbordet med muligheder, så Danmark selv kunne vælge og ikke være fastlåst af retsforbeholdet.

En helt unik chance var givet os efter langvarige forhandlinger, men populistiske politikere – herunder LA – kunne ikke modstå fristelsen til at score billige point. Flere tidligere LA-politikere med Simon Emil Ammitzbøll-Bille går nu bodsgang for at have anbefalet nejet trods de skadelige konsekvenser, men nu er det for sent.

Jarl Cordua Fold sammen
Læs mere

For dagen efter 2015-afstemningen, hvor nej-kampagnen især var drevet af sejrherrerne ved 2015-folketingsvalget, nemlig DF, LA og Enhedslisten, meldte Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, sig pludselig som benhård forsvarer af EU-forbeholdene. Skiftet lignede en taktisk omklamring af DF-vælgere. For at vinde disse vælgere over, måtte S-formanden fremstå som EU-skeptiker. En position, som hun først for ganske nylig har blødt op på ved ikke at afvise en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet. Men altså først om mange år, må man forstå.

Socialdemokraternes EU-skepsis viste sig senest ved, at Frederiksens regering sammen med kun to andre EU-lande afviste både Albanien og Nordmakedonien, da de bankede på døren til et EU-medlemskab med en ansøgning i hånden. Også selv om de opfylder de såkaldte »København-kriterier«, som i 1993 blev formuleret i Danmarks hovedstad. EU-skepsis har nu taget bolig hos socialdemokraterne, hvor landets EU- og udenrigspolitik nu skal dikteres ud fra hensyn til de vælgere, som man har vundet over fra Dansk Folkeparti og agter at beholde.

Det ændrer sig ikke, før de borgerlige partier dropper deres EU-skepsis.