Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Fra tand-faglighed til faktura

Peter Østergaard: Nedskæring

Peter Østergaard, tandlæge Formand for Bisserne – De Hjemløses Tandklinik Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste danskere har gode tænder til at tygge julemaden, men sådan vil det ikke blive fremover. I ly af debatten om priserne på behandlinger på privathospitalerne har den lægedominerede ledelse på det sundhedsvidenskabelige fakultet, Panum, gennemtrumfet en nedskæring af 30 ud af de 300 fastansatte på Tandlægeskolen. Danskernes tænder bliver fremover lige så udsatte i forhold til sundheden i resten af kroppen, som de socialt udsatte er udsatte i forhold til resten af samfundet.

Nedskæringen sker lige op til jul. Det sker efter, at lægedekanen i TV2 Lorry med et stort smil fortæller om det lægelige forskningstårn, som medicinalfirmaer har sponsoreret. Den tandlægelige uddannelse er således i et hul med en besparelse på 10 mio. kr., mens medicinerne får bygget et tårn for private midler. Dette er nu konsekvensen af regeringens »Fra forskning til faktura«, som er sloganet for universitetsreformen 2003. Denne reform har liberaliseret universiteterne, dvs. forlanger, at universiteterne bliver drevet mere som virksomheder. Det betyder, at ledelserne er ansatte, og at de selv kan ansætte og fyre folk. Tidligere valgte de ansatte selv deres ledelse. Nu kan læge-administratorer fyre forskningstandlæger uanset årsag. Og det gøres nu med den ene begrundelse, at tandlægeforskerne ikke har lige så stor indtægtsdækket virksomhed som læge-forskerne. Da nu også Panum-ledelsen er lægedomineret, så sker det efter et princip om de stærkes ret. Tandlægefaget er udsat, og danskernes tænder er det på sigt.

Danmark er beriget af flere store medicinalfirmaer, Novo Nordisk, Lundbeck o.a., mens der ikke er store danske dentalfirmaer, ligesom der er i f.eks. Finland og Tyskland. Derfor kan dansk industri bedre sponsorere medicinsk forskning (og tårne).

Da dansk tandpleje uddannes og udvikler forskere på kun to tandlægeskoler (hvor der er tre i Norge og fire i Sverige), så er tandlægeuddannelsen og -forskningen sat på faktura for fremtiden. Danske tænder vil ikke opleve konsekvenserne til denne jul, men derouten er begyndt.