Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Fra Benjamin Disraeli til Theresa May

Da prins Albert døde i 1861, samledes den liberale venstrefløj i Manchester. De ville afskaffe monarkiet. Det lykkedes ikke. I dag er Victoria ligeså elsket som dronning Elizabeth.

I 1868 blev Benjamin Disraeli premierminister (1804-1881). Han repræsenterede Church and Crown. Han skulle til dronning Victoria, der sagde »You must kiss hands«. Derefter kyssede han hendes »fede hånd«. I 1872 holdt han en frihandelstale i Manchester. Det første terrorangreb med dynamit fandt sted i Manchester i 1881. I 1992 sprængte to IRA-bomber i centrum. 15. juni 1996 ødelagde en 1.500 kg tung terrorbombe store dele af det indre Manchester og sårede over 200 mennesker. Den var anbragt af IRA og blev leveret af Libyen. Der var også en libysk forbindelse ved Salman Abedis terrorhandling i Manchester i maj i år. ISIL har afløst IRA.

I løbet af få dage er terroren glemt, men dens virkninger er langvarige. Rædslen er blevet banal. Terroren afgjorde valget i Storbritannien og ikke et eller andet med, at »de unge« tiltrækkes af afdankede retro-socialister.

Hvorfor nævne Disraeli? Fordi der går en lige linje fra Disraeli til Theresa May. Det hedder One-Nation-Toryism. Labours Tony Blair lancerede Cool Britannia, May Global Britain. Og det var Disraeli, der ville ændre England fra at være europæisk til at blive global. Skal England være »comfortable« eller »great«? Det sidste. May vil det samme. Den står også i dag på frihandel i modsætning til EUs protektionisme.

One-Nation-konservatismen stammer fra tre berømte romaner af Disraeli. En af dem, »Sybil«, med undertitlen »Or Two Nations«, handlede om et splittet England, hvor rige og fattige levede i hver sit land uden kontakt med hinanden. Disraelis England var klassedelt, og han ville forene aristokrati og folk. Mays UK er kulturdelt. To kulturer skal være én. Labour vil realisere det multikulturelle England.

Der er en dansk grund til at nævne Disraeli. Han var et ideal for Georg Brandes, der skrev en bog om ham. Og vi skal da have med, at Disraeli havde en elskerinde, Clara Bolton. Hende blev Grundtvig dødforelsket i.

Disraeli var jøde og blev alligevel premierminister trods den udbredte antisemitisme. Denne antisemitisme er vendt tilbage. Jeremy Corbyn har ikke taget afstand fra den, og de seneste hærværkshandlinger i Manchester var mod to jødiske spisesteder. Londons borgmester er muslim. Labours kandidat fra Manchester, Mohammad Khan, er muslim – og har været i Danmark. Labour får stort set alle indvandrerstemmer.

Var det nu så katastrofalt et valg for May? 42,7 pct. stemte konservativt. Det er faktisk enestående. Angela Merkels Union fik 41. Konservatismen står stærkt i England og Nordirland og er genfødt i Skotland. Det Forenede Kongerige er blevet forenet. Venstrefløjen har siden 1970erne håbet på the Break-Up of Britain. Unionisterne i Nordirland vandt over nationalisterne. Unionen mellem England og Skotland er styrket. Skotsk nationalisme og rød nationalisering er slut. Det nye er One Nation-konservatisme.