Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Forslag vil skabe rigmandsghettoer

Venstre og Dansk Folkepartis ønske om at rulle planloven tilbage vil skabe et fundament for flere rigmandsghettoer i København. Planloven er kommunernes eneste mulighed for at skabe blandede boligområder, så lad os sammen finde en løsning.

Planloven er et af de vigtigste redskaber til at sikre en byudvikling, hvor der er plads til alle i København, skriver Morten Kabell. Billedet er fra Trianglen på Østerbro i København.Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erkender, at mange af de ankomne flygtninge vil forblive i Danmark et godt stykke tid.

Derfor er det nødvendigt med en indsats, så vi ikke (igen) får skabt flere udsatte byområder, som vi desværre kender alt for godt i København. Derfor er det også et usædvanligt dumt træk, at statsministerens parti, Venstre, ønsker at tilbagerulle den nye planlov, som netop giver os mulighed for at skabe blandede boligområder til gavn for især de svageste borgere.

At rulle planloven tilbage skaber kun et fundament for at opføre flere rigmandsghettoer, hvor den største udfordring synes at være prisen på parkeringspladser, som beboerne alligevel synes at have penge til at betale, så Audien eller BMWen kan holde overkommeligt tæt på boligen.

Regeringens nyeste tiltag er som at sende en tonstung stålkugle mod den københavnske boligpolitik, som ved hjælp af planloven er med til at sikre os en mangfoldig by. Når Lars Løkke Rasmussen understreger, at det er »afgørende, at vi ikke havner med ghettoer og lignende uløste problemer«, er det mig uforståeligt, at han ikke har en bedre forståelse for de behov og udfordringer, vi har med udsatte byområder i storbyerne. Til gengæld kommer det ikke som en overraskelse, at statsministeren har behov for at stigmatisere den nedre del af samfundet, som har behov for at bo i almene boliger, ved at kalde det hele for »ghettoer« – lad os nu komme væk fra den retorik.

Regeringens udgangspunkt for at rulle planloven tilbage må være, at eliten helst kun skal ses med ligesindede, og derfor ikke skal have almindelige mennesker ind i deres fine nybyggerier, synes man at læse mellem linjerne. Den vej ønsker vi ikke at gå i København. Vi ønsker en blandet by med plads til høj som lav, og det er sørgeligt, at regeringen nu spænder ben for, at vi kan føre visionen ud i livet. Planloven er nødvendig og kommunernes eneste mulighed for at regulere i byen, og der er behov for regulering – sådan lyder det også fra en privat udvikler i diskussionen! Hvorfor skal Lars Løkke Rasmussen nu sætte en stopper for det?

København skal ikke kun være for de velstillede og folketingsmedlemmer, som har lejligheder stående til rådighed, når det nu passer dem at overnatte i landets hovedstad. København skal også være for den studerende, for den enlige mor, for folkeskolelæren og for pensionisten. Grupper i samfundet, som regeringen med sit forslag vil tvinge ud af byen med støtte fra Dansk Folkeparti (DF), som ellers foregøgler at kere sig om både ældre og studerende.

Højrefløjspartiet ønsker fokus på seniorboliger og ungdomsboliger. Når man læser boligordfører Merete Dea Larsens udmeldinger, fristes man til at tro, at DF ikke har sat sig ind i, hvad det er, vi bruger den nuværende lovgivning til. Nemlig at sørge for boliger til netop unge og gamle til en pris, hvor alle kan være med.

Hvis Dansk Folkeparti støtter Venstres forslag, vil det betyde, at vi mister mulighederne for at skabe kvarterer med blandede boligformer. Dermed vil vi komme tilbage til den gamle model, hvor almene boliger og samfundets svageste klumpes sammen i bestemte områder og isoleres fra resten af byen, som vi har set det i f.eks. Mjølnerparken og Urbanplanen. Det har ofte ført til utryghed og skabt udsatte boligområder, og derfor er det himmelråbende tåbeligt at gentage fortidens fejl. Det klinger hult at lytte til Dansk Folkepartis senior- og tryghedspolitik med det ene øre og så at skulle lytte til udmeldingerne omkring planloven med det andet. Jeg forstår godt, hvis partiets vælgere i København bliver forvirrede.

Planloven er et af vores vigtigste redskaber til udvikling af byen. Herudover gør vi en kæmpe indsats i vores udsatte byområder, hvor vi i f.eks. Urbanplanen gerne vil blande boligformerne. Her skal være plads til både ejer-, andels- og lejeboliger i stedet for blot alment boligbyggeri. Dermed danner vi grundlaget for en blandet beboersammensætning, som kan løfte kvarteret og især livskvaliteten hos ressourcesvage københavnere. Det kræver dog seriøs kapital, når vi har behov for at ændre i infrastruktur og områders strukturelle sammensætninger, fordi fortidens byplanlægning fokuserede på at skabe små isolerede samfund, som lukker sig om sig selv og omverdenen ude. I dag kan vi se, at det er helt forkert.

Dansk Folkeparti vil give kommunerne nye redskaber, men sløjfe planloven, som ellers fungerer fuldstændig efter hensigten. Jeg kan ikke se logikken, men politik er kompromiets kunst, og derfor vil jeg gerne give Dansk Folkeparti og andre interesserede parter en invitation til, at vi sammen udvikler de nye værktøjer. Lad os sætte os til bordet og finde en løsning, alle kan være tilfredse med, men lad være med at gøre noget forhastet på et uoplyst grundlag som at fjerne planloven nu, inden vi har et alternativ klar. Ellers bliver vi sat år tilbage.

Hvis planloven rulles tilbage nu, må jeg konstatere, at Venstre og Dansk Folkeparti i den grad bekender kulør og sørger for, at København kun skal være for de rige. At Liberal Alliance tilslutter sig forslaget kan vist ikke undre nogen.

Jeg håber stadig på, drømmer stadig om og arbejder stadig for, at København bliver tilgængelig for alle, også på boligmarkedet.