Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Forskning på smalkost

»De nuværende forskningstalenter er i forvejen i hård konkurrence om at etablere sig i de få faste stillinger, der findes på universiteterne.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiske udmeldinger får disse dage hurtig konsekvens i universitetsverdenen. Ledelserne rykker for at være på forkant, når politikerne stadigt oftere annoncerer en ny nedskæring i form af fremdriftsreform, »grønthøster«, dimensionering eller reduktion af forskningsmidler.

Forskningsminister Esben Lunde Larsens billede af »kornfede« universiteter er svært at genkende. Da ministeren i sommer kom med sin udtalelse, var universiteterne allerede i sving med sparekniven. Senest har finanslovsforslaget, der lægger op til at fjerne hele 30 procent af bevillingerne til den frie forskning på universiteterne, betydet endnu skrappere udmeldinger fra flere af de danske universitetsledelser om mulige faglukninger, fyringer eller håb om frivillige tilbagetrædelser af ældre professorer og lektorer.

De, der bliver allerhårdest ramt af besparelserne, er imidlertid de yngre forskere. Især de foreslåede besparelser på de frie forskningsmidler vil få alvorlige konsekvenser for det vækstlag i dansk forskning, der skal skabe fremtidens opfindelser, indsigter og viden.

De nuværende forskningstalenter er i forvejen i hård konkurrence om at etablere sig i de få faste stillinger, der findes på universiteterne. Med truslen om et omsiggribende ansættelsesstop står unge forskere i endnu højere grad end tidligere over for selv at måtte skaffe midler for at skabe deres karriere. Her bliver de i forvejen få muligheder nu endnu mindre med den kraftige beskæring af de frie forskningsmidler.

Over de seneste år er succesraten for disse midler faldet til under ti procent. Udsigten til endnu et fald vil med sikkerhed skræmme talenter væk. Nogle gange til universiteter i andre lande, andre gange helt væk fra forskningsverdenen.

Det er blot et år siden, at Det Frie Forskningsråd (DFF) blev evalueret af et internationalt ekspertpanel. Rapporten er værd at fremhæve. Den fastslår, at DFF er med til at sikre dansk forskning på højeste internationale niveau, samt til at sikre den danske forsknings fremtid netop ved at støtte talentudviklingen.

Der er også en kraftigt løftet pegefinger. Rapporten påpeger, at DFFs midler er stagneret med en meget lav succesrate til følge. For at skabe et konkurrencedygtigt og effektivt system bør den op på mindst 20 procent. Og på særligt ét punkt er eksperterne fuldstændig klare i mælet: »DFFs budget bør på ingen måde reduceres«.

Hvordan er det kommet dertil, når ønsket er forskning i verdensklasse? Vi må håbe, at argumenterne for nedprioriteringen er gode, men vi har endnu ikke hørt dem.

Ovenstående debatindlæg er skrevet af: Mikkel Bille, lektor, Roskilde Universitet, Steffen Dalsgaard, lektor, IT-Universitetet, Anders Engberg-Pedersen, lektor, Syddansk Universitet, Karen Gram-Skjoldager, lektor, Aarhus Universitet, Eline Lorenzen, lektor, Københavns  Universitet, Bjørn Panyella Pedersen, adjunkt, Aarhus Universitet, og Thomas Poulsen, adjunkt, Aarhus Universitet. Alle medlemmer af Den Unge Akademi.