Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Formel 1 i Danmark: »København vil ikke blive lukket en eneste dag«

Foto: Linda Kastrup og PAUL CROCK. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommerferieugerne har bragt mange spændende indslag i debatten om et muligt Formel 1 Grand Prix i København. Langt de fleste har været positive helt i forlængelse af flere mindre meningsmålinger og af Berlingskes leder 14. juli »Ja - lad os da få Formel 1 til København«.

Men jeg har også lyttet og læst med stor respekt til de konstruktive betænkeligheder, som bl.a. er blevet fremført af de københavnske politikere Lars Weiss (S), Flemming Steen Munch (V) og Carl Christian Ebbesen (DF).

Vi synes, at vi fra begyndelsen har udvist stort hensyn ved at foreslå en rute, hvor næppe mere end 20-25 pct. af ruten går forbi privat beboelse. Den øvrige del af den 4,6 km lange bane passerer offentlige bygninger, ministerielle kontorer, private ejendomme, havnefronten og grønne områder.

Vi arbejder for et både hensynsfuldt og realistisk Formel 1-projekt i hjertet af den hovedstad, som vi gerne vil profilere.

Ingen skal genhuses

Til gengæld har jeg ikke så meget respekt for de argumenter, der går på, at folk bliver sat fra hus og hjem og skal genhuses – og andre, der har fremført, at det centrale København bliver helt lukket i en uge.

Begge dele er grebet ud af den blå luft.

Det er sandsynligt, at der er nogle, der helt frivilligt vil udleje deres lejlighed til astronomiske beløb, som i andre Formel 1-byer. Når hotellerne på det meste af Sjælland og det sydlige Sverige er fyldt, vil Airbnb sikkert have kronede dage.

København vil ikke blive lukket en eneste dag. Vi skal naturligvis ikke foregøgle nogen, at der ikke vil være gener ved at arrangere en sådan verdensbegivenhed midt i hovedstaden, men alle dage bliver der mulighed for at passere begge broer i mange af døgnets timer. Akkurat som i Monaco, hvor det har kunnet lade sig gøre siden 1929.

I den mere urealistiske del af debatten i Berlingskes spalter, har T. Hindevad fra Holte (15. juli) og den københavnske sognepræst Kathrine Lilleør (16. juli) foreslået at flytte Formel 1-arrangementet til Lolland.

Det kan simpelt ikke lade sig gøre, fordi et ny Formel 1-anlæg koster over to mia. kr. Derfor er det en helt klar forudsætning, at vi kan afvikle et Grand Prix på eksisterende vej – altså et byløb med de nødvendige faciliteter i nærheden.

Et ja fra Formel 1-ledelsen i London i slutningen af juni til et sådant byløb gav os for alvor troen på, at det er realistisk med København på Formel 1-kalenderen fra 2020 under en række forudsætninger.

Et Formel 1 på Lolland er selvfølgelig en smart måde at sige nej til et arrangement, der for alvor vil sætte Danmark på verdenskortet med mulighed for øget eksport, flere turister i hele Danmark og en kærkommen mulighed for at sikre København endnu flere indbringende konferencer og kongresser.