Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Forbyd flere forbud

Søren Højlund Carlsen: Lad det være sagt med det samme. Som radikal glæder jeg mig usigeligt til en ny regering - 7,9,13 - men det bliver også uhyre spændende, hvordan mit parti vil håndtere de kommende politiske diskussioner med vores alliancepartnere.

Søren Højlund Carlsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For ikke blot er S og SF tilsyneladende ikke til at hugge og stikke i, når det handler om reformer, men de er tilsyneladende også på vej ud på det formynderiske overdrev, og det er (næsten) lige så bekymrende som reformangsten. Senest illustreret med forslagene om rygeforbud på private kollegieværelser, solarieforbud for unge under 16 år og det obskure ønske om at forbyde parfume hos offentligt ansatte.

Man skal bestemt ikke underkende de gode og beskyttende intentioner bag forslagene, men hvor er den gode gamle danske tradition for oplysning og frisind blevet af? Hvad blev der af fair og balanceret oplysning om farer og faldgruber på livets landevej? Det er tilsyneladende blevet afløst af et ubehageligt ønske om adfærds­regulering og lovgivning, der ikke blot griber ind i vores personlige frihed, men også er komplet umulig at administrere. Som forfatter Leif Davidsen for nylig så rigtig sagde det her i avisen, så er vi på vej til at blive en barnepigestat, der skal tage vare på hver eneste borgers liv og (u)vaner. Dermed bliver det mere og mere legitimt for borgerne at fralægge sig ansvaret for deres eget liv og lade sig styre af staten og af et stigende antal forbud skabt af politikere, der åbenbart ikke har større fantasi og ild i sjælen end at finde på forslag om forbud og regulering i stedet for at tage fat på virkelig at ændre og forbedre vores samfund.

At forbedre folkesundheden er en nærmest uoverstigelig enorm opgave, men den går først og fremmest via oplysning, afgifter, mere oplysning, positive incitamentforanstaltninger og så endnu mere oplysning. Det vil være langt at foretrække frem for de her klaustrofobiske forbud, der synes i stigende grad at poppe op fra S og SF og som - hvis alt går vel ved næste valg - Radikale Venstre skal forsøge at dæmme op for i et kommende regeringssamarbejde.