Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Forbud mod sexkøb er ikke en løsning

»Flere penge til organisationer, der vil redde disse kvinder ud af prostitution, vil ikke ændre på de vilkår, der gør, at kvinderne rejser: arbejdsløshed og socialt armod.«

Christian Groes-Green, kønsforsker. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sin kronik 13. juli retter Charlott Højgaard (CH) en hård kritik imod mig og 25 andre forskere i køn, prostitution og menneskehandel, fordi vi tidligere i år anbefalede regeringen at afvise Europa-Parlamentets forslag om at kriminalisere sexkøb. Hun mener dermed, at vi bærer skylden for, at ligestillingsminister Manu Sareen (R) afviste et købesexforbud i Nordisk Råd.

Vi pegede på, at et forbud risikerer at forværre prostitueredes forhold og drive sexhandelen under jorden. I stedet foreslog vi, at politikerne diskuterer, hvordan vi sikrer, at sexarbejdere kan arbejde under mere sikre forhold, og hvordan vi sikrer rettigheder til migranter, der sælger sex. Vi foreslog, at alle grupper af sexsælgere inkluderes fremfor de facto at kriminalisere dem via forbud mod sexkøb.

Vores opfordring bygger på den viden, vi har opbygget som forskere, både egne undersøgelser og udenlandske kollegers. I sit forsøg på at beklikke redeligheden af vores anbefaling skriver CH: »For mig lyder det nærmest, som om de såkaldte danske ’eksperter’ med deres kritik udelukkende forsvarer egen forskning og undervisning.«

Læs også: Ny fransk lov presser prostituerede

Hvad skulle vi ellers? Vi har vel et ansvar for at formidle vores viden til offentligheden, så vigtige beslutninger kan træffes på et oplyst grundlag? Desuden bør Højgaard genlæse vores erklæring fra min blog på videnskab.dk, når hun fejlagtigt påstår, at vi tager Amnesty International til indtægt for at anbefale at afkriminalisere sexkøb. Vi skriver ikke, at organisationen har en officiel holdning, men at nyere rapporter fra Amnesty anbefaler en afkriminalisering. De rapporter følger i øvrigt lignende anbefalinger fra FN, WHO og Human Rights Watch om at afkriminalisere prostitution, fordi det er den mest humane løsning på problemer med menneskehandel, udsathed, hiv/aids og diskrimination af sexarbejdere overalt i verden.

Charlott Højgaard kræver mere handling fra regeringen med henblik på at redde dem, som hun kalder »sexslaverne«. Men hun forklarer ikke, hvordan en kriminalisering skal forbedre forholdene for de udenlandske prostituerede.

Læs også: Danmarks Statistik bruger Ekstra Bladet som sex-kilde

Ganske rigtigt er der migranter, for eksempel nigerianske kvinder, som udnyttes økonomisk i sexbranchen, blandt andet fordi de skal betale penge til de madams, som de har lånt penge af til rejsen herop. Men motivationen for at komme til Danmark er for de flestes vedkommende at kunne hjælpe deres fattige familier derhjemme. Og flere penge til organisationer, der vil redde disse kvinder ud af prostitution, som CH foreslår, vil ikke ændre på de vilkår, der gør, at kvinderne rejser: arbejdsløshed og socialt armod.

Den indsats, som Charlott Højgaard foreslår, fører til, at kvinderne deporteres. I stedet skal der fokus på migranters rettigheder og på jobskabelse og fattigdomsbekæmpelse i hjemlandene. Men fremfor alt skal vi lytte til sexarbejderne selv, uanset køn og sociokulturel baggrund. SFI-rapporten »Prostitution i Danmark« fra 2011 viste, at et stort flertal af sexarbejderne er imod et købesexforbud. Hvem skal forbuddet gavne, hvis det ikke er de prostituerede, migranterne og ofrene?